Βασίλης Κληροδέτης: Πόσο άλλαξε τη ζωή μου ο Διαβήτης Τύπου 2

 • Diversity  • Βασίλης Κληροδέτης: Πόσο άλλαξε τη ζωή μου ο Διαβήτης Τύπου 2

Βασίλης Κληροδέτης: Πόσο άλλαξε τη ζωή μου ο Διαβήτης Τύπου 2

Ο Βασίλης είναι ένα κράμα Πόντου και Μάνης, αν και προτιμά το ποντιακό του στοιχείο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Πολίχνη. Γιος μιας εξαιρετικής φιλολόγου της Αλεξάνδρας – η οποία υπήρξε δική μου καθηγήτρια στο Λύκειο και ήταν αυτή που έβαλε τις πιο θεμελιώδεις βάσεις στη ζωή μου, κυρίως όσον αφορά στον ευγενή χειρισμό του λόγου μου. ο Βασίλης σπούδασε ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Δυτική λογοτεχνία στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν στο Βέλγιο. Από τα πρώτα φοιτητικά του χρόνια διδάσκει και προετοιμάζει παιδιά στο δύσκολο δρόμο για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Στα τρία περίπου χρόνια που έζησε στις Βρυξέλλες, εργάστηκε και στο Ευρωπαϊκό Σχολείο. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένος με μια υπέροχη γυναίκα τη Λουκία και πατέρας ενός 5χρονου ζιζανίου του Αλέξανδρου.

Ο Βασίλης ανακάλυψε πως πάσχει από Διαβήτη Τύπου 2 πριν από 6 χρόνια και από τότε η ζωή του άλλαξε σε πολλά επίπεδα. Αυτή είναι η δική του ιστορία αποδοχής.

Τι είναι ο Διαβήτης Τύπου 2;

Ο διαβήτης, γενικότερα, είναι η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει τη γλυκόζη στο αίμα. Κατ΄ ουσίαν είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Τώρα, ο διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους. Σπουδαίος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία. Ο διαβήτης είναι συχνότερος στον ανεπτυγμένο κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2) και φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με το λεγόμενο δυτικό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει τη διαβίωση στα μεγάλα αστικά κέντρα, τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής και την καθιστική ζωή.

Αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Δυστυχώς, είναι μια ανίατη ασθένεια με πολλές επιπλοκές όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία κ.ά. Για να μην τα βλέπουμε, όμως, όλα μαύρα ο διαβήτης τύπου 2 ρυθμίζεται αρκεί να έχεις θέληση να αλλάξεις τρόπο ζωής.

Σε ποια ηλικία ανακάλυψες ότι ποια Διαβήτη Τύπου 2;

Η σχέση μου με τον διαβήτη ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2014, όταν ήμουν 33 έτων και ζύγιζα σχεδόν 140 κιλά. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι η «αδυναμία» της νόσου , θα μπορούσες να πεις ότι με τη ζωή που έκανα μέχρι τότε φλέρταρα εντόνως μαζί του. Εν ολίγοις τα ήθελα και τα έπαθα.

Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη όταν έλαβες τη διάγνωση;

Είναι η αγαπημένη μου ιστορία. Οκτώβρης του 2014 στο γραφείο του γιατρού με τη γυναίκα μου 2 μηνών έγκυο στον γιο μας. Είχα πάει εξετάσεις με μαυρισμένα τα πάντα. Μου ανακοινώνει το εξής: «Βασίλη υπάρχει πρόβλημα. Έχουμε ξεκάθαρη διάγνωση διαβήτη τύπου 2». Στην αρχή γέλασα….Θυμήθηκα τον παππού μου ο οποίος είχε διαβήτη και δεν ακολουθούσε κάτι συγκεκριμένο ή τουλάχιστον δε θυμάμαι εγώ να το έκανε. Ο γιατρός θορυβήθηκε με τη χαλαρή μου στάση και άρχισε να αραδιάζει τις συνέπειες του διαβήτη. Μόνο οι συνέπειες του προπατορικού αμαρτήματος έλειπαν. Μου το είπε ευθέως: «Βασίλη, αν το πάρεις αψήφιστα θα πεθάνεις. Και αν δε σε νοιάζει που θα πεθάνεις τουλάχιστον να ξέρω εγώ τι θα πω όταν με ρωτήσει η μάνα σου και η γυναίκα σου για ποιο λόγο πέθανες τόσο νέος». Τα χρειάστηκα. Η γυναίκα μου δίπλα μου έγκυος να μην ξέρει τι να κάνει. Δεν είχαμε και προηγούμενη εμπειρία με διαβήτη.

Το σοκ μεγάλο. Δεν έπρεπε να σκεφτώ μόνο τον εαυτό μου αλλά και την οικογένειά μου. Ένα αγέννητο παιδί να έρθει χωρίς τον πατέρα του; Δεν υπήρχε καιρός για μαγκιές. Έπρεπε να αλλάξω άρδην βιοθεωρία για να μπορέσω να διαχειριστώ τα νέα δεδομένα.

Πώς αντιμετωπίζεις το διαβήτη; Κάνεις κάποια θεραπεία; Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;

Αρχικά ναι. Ακολούθησα θεραπευτική αγωγή. Έπαιρνα το χάπι που δίνουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Glycophage ήτοι υδροχλωρική μετφορμίνη ώστε να ρυθμιστεί η πάθηση. Με τα κιλά που είχα δεν αρκούσε. Ακολούθησα συγκεκριμένη διατροφή από ιατρό ενδοκρινολόγο-διατροφολόγο. Με τον καιρό ο γιατρός μου πρότεινε να σταματήσουμε το χάπι γιατί τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ήταν καλύτερα κι από αυτά ενός μη διαβητικού. «Εγώ αν κάνω εξετάσεις δε θα έχω τόσο καλά αποτελέσματα» μου είπε. Το μόνο που κάνω πλέον είναι μετρήσεις με μηχάνημα μέτρησης γλυκόζης. Τίποτα παραπάνω. Φυσικά δεν αφήνω διατροφή και άσκηση.

Ο Βασίλης πριν ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι της αλλαγής για την αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 2

Όταν μου ανακοινώθηκε η διάγνωση, το σοκ ήταν μεγάλο. Δεν έπρεπε να σκεφτώ μόνο τον εαυτό μου αλλά και την οικογένειά μου. Ένα αγέννητο παιδί να έρθει χωρίς τον πατέρα του; Δεν υπήρχε καιρός για μαγκιές. Έπρεπε να αλλάξω άρδην βιοθεωρία για να μπορέσω να διαχειριστώ τα νέα δεδομένα.

Ποιές είναι οι δυσκολίες στην καθημερινότητά σου;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω κάποια δυσκολία. Ακόμα και καθαρά διατροφικά να το δω, ότι και καλά δε μπορώ να φάω αυτά που τρώνε οι άλλοι, δεν είναι κάτι που ισχύει. Είμαι προσεκτικός με τη διατροφή μου και προσπαθώ να περιορίσω τις ατασθαλίες. Αλλά εκείνο το παμπάλαιο « Α! Έχεις σακχαρο;; Δεν κάνει να τρως γλυκά ε;», δεν είναι κάτι που ισχύει. Η μόνη, ίσως, δύσκολία είναι ότι θα προτιμούσα, να μην είχα διαβήτη. Αλλά δε μπορούμε να τα έχουμε όλα!

Πώς είναι η ζωή σου σήμερα, ζώντας με διαβήτη; Έχεις αποδεχτεί τη διαφορετικότητά σου;

Αν έχεις διαβήτη και ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, ζεις καλύτερα από κάποιον που δεν έχει. Την πρώτη φορά που το άκουσα δεν το πίστευα. Έξι χρόνια μετά, όμως, είμαι άλλος άνθρωπος.Έχασα 50 κιλά και ενώ η άσκηση ήταν κάτι που απεχθανόμουν τώρα ασχολούμαι με Crossfit και άρση βαρών. Αν έγινα Καλύτερος ή χειρότερος άνθρωπος δεν ξέρω. Ελπίζω καλύτερος. Έχω αποδεχτεί ότι έχω διαβήτη. Γίναμε φίλοι και θα το πάμε μαζί μέχρι τέλους.

Επηρέασε ο διαβήτης την προσωπική και επαγγελματική σου ζωή;

Την επαγγελματική μου ζωή όχι. Σαν φιλόλογος είτε έχω διαβήτη είτε όχι δεν είχε ιδιαίτερη σημασία. Ίσως, βέβαια, καθώς άλλαξα νοοτροπία να είμαι πλέον σε θέση να βλέπω ένα πρόβλημα μαθητή μου πιο σφαιρικά και με μεγαλύτερη κατανόηση. Στην προσωπική ζωή αρχικά τα πράγματα ήταν ζόρικα. Έπρεπε να συνηθίσουμε σε μια νέα κατάσταση. Το παλέψαμε με τη γυναίκα μου και το καταφέραμε. Θέλει, όμως, καθημερινό αγώνα.

Ο Βασίλης λίγα χρόνια μετά, έχοντας χάσει 50 ολόκληρα κιλά

Αν έχεις διαβήτη και ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, ζεις καλύτερα από κάποιον που δεν έχει.

Πιστεύεις πως τα social media και το internet έχουν βοηθήσει, ώστε να ενημερώνεται ο κόσμος πιο άμεσα και πιο σωστά για το διαβήτη;

Δε θεωρώ ότι τα social και γενικά το ίντερνετ μπορούν να υποκαταστήσουν τον γιατρό. Όμως, μέσα από ιστορίες ανθρώπων που έχουν την πάθηση και το παλεύουν καθημερινά μπορείς να πάρεις δύναμη να συνεχίσεις. Γιατί ο διαβήτης τύπου 2 συγκριτικά με τον τύπου 1 ή άλλα νοσήματα είναι παιδική χαρά αν ακολουθήσεις ένα συγκριμένο πλάνο ζωής.

Ποιά συμβουλή θα έδινες σε όποιον ζει με διαβήτη και φοβάται να το αποδεχτεί;

Να πάρει μια βαθιά ανάσα, να κοιτάξει στον καθρέπτη και να αποφασίσει να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Ο διαβήτης δεν είναι το ταμπού που ήταν κάποτε. Ό,τι κάνει το κάνει για τον εαυτό του. Είμαστε πιο δυνατοί από όσο θέλουμε να πιστεύουμε ή από όσο μας κάνουν να πιστεύουμε.

Πώς κάνεις Pin-To-Life; Τι σε “καρφιτσώνει” στη ζωή; Τι σου δίνει αισιοδοξία στην καθημερινότητά σου;

Η οικογένειά μου. Τα χαμόγελα του γιου μου και της γυναίκας μου. Σίγουρα και η θέληση που έχω αναπτύξει λόγω του διαβήτη παίζει σημαντικό ρόλο. Πάντα έχω στο μυαλό τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη…. «Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκουμαι όρθιος».

Είμαι η Μαίρη και είμαι η εμπνεύστρια και δημιουργός του PintoLife. Ζώντας η ίδια με λεύκη τα τελευταία 13 χρόνια, γνωρίζω τις δυσκολίες και τις ευτυχίες της διαφορετικότητας και έχω αφοσιωθεί πλέον στην ανάδειξή της. Ταξιδεύω σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2006 ως VIP Αεροσυνοδός και Travel Blogger και στόχος μου είναι να εμπνέω και να υποστηρίζω καθημερινά όσους ονειρεύονται μία επιτυχημένη καριέρα και μία ισορροπημένη ζωή, απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα.

Founder