Η Κατερίνα Μπουλιέρη ξέρει πως να ζει αρμονικά με την αλωπεκία

 • Voices  • Pinto People  • Η Κατερίνα Μπουλιέρη ξέρει πως να ζει αρμονικά με την αλωπεκία
katerina boulieri 1

Η Κατερίνα Μπουλιέρη ξέρει πως να ζει αρμονικά με την αλωπεκία

Η Κατερίνα είναι 34 χρόνων και είναι ιδιωτική υπάλληλος. Έχει σπουδάσει οικονομικά, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και θέατρο. Τα τελευταία 20 χρόνια ζει με αλωπεκία, την οποία εμφάνισε στην εφηβεία της και ήταν κάτι που την δυσκόλεψε αρκετά ως κορίτσι. Ωστόσο η αλωπεκία δεν την εμπόδισε ποτέ να προχωρήσει στη ζωή της, δεν την έβαλε ποτέ στο περιθώριο, δεν την ανάγκασε ποτέ να κλειστεί στο σπίτι. Έχει ένα φανταστικό αγοράκι σχεδόν 5 ετών που την βοηθάει να τα ξεπερνάει όλα. Στόχος της είναι να πετυχαίνει καθημερινά και κάτι καινούργιο. Αυτή είναι η δική της ιστορία αποδοχής!

Σε ποιά ηλικία ανακάλυψες ότι έχεις αλωπεκία και πώς έγινε αυτό;

Το ανακάλυψα στα 14. Εκείνο το καλοκαίρι δημιουργήθηκε το πρώτο κενό στο κεφάλι μου και από τότε σχεδόν ποτέ δεν ξαναείχα όλα μου τα μαλλιά. Συνήθως, η όποια έξαρση εμφανίζεται μετά από περιόδους έντονου στρες. Το ίδιο συνέβη και τότε, όταν το κενό δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών μετά από μια αρκετά αγχωτική περίοδο.

Ποιά ήταν η πρώτη σου σκέψη όταν είδες τα πρώτα συμπτώματα;

Αρχικά δεν έδωσα σημασία, ούτε με είχε ενοχλήσει. Άρχισε να με ενοχλεί όταν δημιουργήθηκαν και άλλα κενά και είχα πια γυρίσει στο σχολείο. Το να έχεις κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, που ούτως ή άλλως οι «μάχες» με τον εαυτό μας είναι πολλές, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι αρκετά στρεσογόνο από μόνο του. Φυσικά και με ενδιέφερε το πώς θα δείχνω στους άλλους και κυρίως στο αντίθετο φύλο.

Το να έχεις κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, που ούτως ή άλλως οι «μάχες» με τον εαυτό μας είναι πολλές, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι αρκετά στρεσογόνο από μόνο του.

Πώς αντιμετωπίζεις την αλωπεκία; Κάνεις κάποια θεραπεία;

Κατά περιόδους έχω ακολουθήσει διάφορες θεραπείες. Η διατροφή, το να μην έχουμε έλλειψη σε σίδηρο και βιταμίνες είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες όπως και το άγχος. Αυτή την περίοδο χρησιμοποιώ κάποια προϊόντα για την ενδυνάμωση της τρίχας και την πρόκληση τριχοφυΐας. Επιπλέον, ακολουθώ την ολιστική ιατρική, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας, αλλά και άλλων αυτοάνοσων που με ταλαιπωρούν, καθώς και για τη συνολική αποτοξίνωση του οργανισμού.

Πώς είναι η ζωή σου σήμερα, ζώντας με αλωπεκία; Έχεις αποδεχτεί τη διαφορετικότητά σου;

Η αλήθεια είναι πως η αλωπεκία δε με εμπόδισε ποτέ στο να προχωρήσω στη ζωή μου. Επιπλέον, δεν ένιωσα ποτέ να μπαίνω στο περιθώριο εξαιτίας αυτού, ούτε είμαι από τις περιπτώσεις που έχουν να περιγράψουν περιστατικά bullying. Σαφώς και έχει επηρεάσει κάποιους τομείς (για παράδειγμα, δε συνέχισα την ενασχόληση μου με το θέατρο) αλλά δεν την έχω αφήσει να με κλείσει σπίτι και ούτε επέτρεψα ποτέ σε κάποιον να με κοροϊδέψει για αυτό. Σίγουρα σε περιόδους εξάρσεων δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να κυκλοφορείς χωρίς να τραβάς τα βλέμματα, παρ΄όλα αυτά δεν το βάζω κάτω και προσπαθώ να συνεχίζω τη ζωή μου κανονικά.

Επηρέασε η αλωπεκία την προσωπική και επαγγελματική σου ζωή;

Όχι αν και δε χρειάστηκε ποτέ να αναζητήσω δουλειά καθώς υπήρχε οικογενειακή επιχείρηση, ωστόσο προσέχω πάντα πώς θα εμφανιστώ σε πελάτες και συνεργάτες. Προσπαθώ να μη φαίνονται όσο είναι δυνατόν τα κενά στο τριχωτό της κεφαλής, είτε φορώντας κάποιο μαντήλι ή κορδέλα, είτε με την κόμμωση μου επιλέγω.

Η αλωπεκία δε με εμπόδισε ποτέ στο να προχωρήσω στη ζωή μου. Δεν την έχω αφήσει να με κλείσει σπίτι και ούτε επέτρεψα ποτέ σε κάποιον να με κοροϊδέψει για αυτό.

Πιστεύεις πως τα social media και το internet έχουν βοηθήσει ώστε να γίνει η αλωπεκία αποδεκτή στις μέρες μας;

Σίγουρα ο κόσμος είναι πιο ενημερωμένος και όσες φορές το συζήτησα με άτομα του κύκλου μου είδα να έχουν γνώση της ασθένειας. Ωστόσο, τα πρότυπα με αλωπεκία είναι ακόμα λίγα και τα γυναικεία ακόμα λιγότερα. Τα μαλλιά για τη γυναίκα, καλώς ή κακώς, είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο συνυφασμένο με την ομορφιά οπότε η εικόνα μιας γυναίκας με αλωπεκία δεν είναι ακόμα κάτι το συνηθισμένο. Το internet όπως και τα social media, όπως σε όλα τα θέματα της εποχής μας έχουν βοηθήσει, σίγουρα, στη διάδοση της πληροφορίας, ωστόσο για την αποδοχή της εικόνας αυτής υπάρχει μέλλον.

Ποιά συμβουλή θα έδινες σε όποιον ζει με αλωπεκία και φοβάται να το αποδεχτεί;

Να δοκιμάσει θεραπείες και να μην σταματά την έρευνα, να βρει τι τον ηρεμεί και τον χαλαρώνει και να το καθιερώσει στην καθημερινότητά του, να θυμάται πως είμαστε στο 2020 σε μια χώρα που ευτυχώς, πια, δέχεται πιο εύκολα «περίεργα» πράγματα, οπότε ο ρατσισμός απέναντι στην αλωπεκία τείνει να εξαφανιστεί. Επιπλέον, να μιλάει για το πρόβλημα του, τις σκέψεις του και τα συναισθήματα του ακόμα και σε έναν ξένο. Καμιά φορά, είναι πιο εύκολο να μιλήσουμε σε έναν άνθρωπο του οποίου η κριτική δε μας ενδιαφέρει. Τέλος, ναι δεν είναι ό,τι καλύτερο ή πιο όμορφο το να ζεις με αλωπεκία, δεν είναι όμως και το πιο σοβαρό και αυτό είναι μια καλή υπενθύμιση του ότι έχουμε πολλά πράγματα να είμαστε ευγνώμονες και για τα οποία να παλεύουμε με ή χωρίς μαλλιά

Δεν είναι ό,τι καλύτερο ή πιο όμορφο το να ζεις με αλωπεκία, δεν είναι όμως και το πιο σοβαρό και αυτό είναι μια καλή υπενθύμιση του ότι έχουμε πολλά πράγματα να είμαστε ευγνώμονες και για τα οποία να παλεύουμε με ή χωρίς μαλλιά.

Πώς κάνεις Pin-To-Life; Τι σε “καρφιτσώνει” στη ζωή; Τι σου δίνει αισιοδοξία στην καθημερινότητά σου;

Σίγουρα το μεγαλύτερο μου κίνητρο είναι ο γιος μου. Θέλω να είμαι όμορφη για εκείνον! Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορώ μόνιμα με μαντήλι ή κορδέλα ή σκουφί και αποφεύγω να βγάζω φωτογραφίες μαζί του γιατί δε μου αρέσει το αποτέλεσμα (γενικώς πια οι φωτογραφίες δεν είναι το καλύτερο μου). Έχω βάλει όμως στόχο φέτος το καλοκαίρι, να βγάλω μια σούπερ φωτογραφία μαζί του, να τη μεγεθύνω, να την εκτυπώσω και να την κρεμάσω ως υπενθύμιση του ότι όλα γίνονται αρκεί να θέλουμε και του ότι υπάρχουν πάντα λόγοι να παλεύουμε. Διανύω μια περίοδο που τα μαλλιά μου ξαναβγαίνουν μετά από αρκετό καιρό και αυτό μου έχει δώσει κουράγιο πως σύντομα θα πετύχω τον στόχο μου.

Είμαι η Μαίρη και είμαι η εμπνεύστρια και δημιουργός του PintoLife. Ζώντας η ίδια με λεύκη τα τελευταία 13 χρόνια, γνωρίζω τις δυσκολίες και τις ευτυχίες της διαφορετικότητας και έχω αφοσιωθεί πλέον στην ανάδειξή της. Ταξιδεύω σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2006 ως VIP Αεροσυνοδός και Travel Blogger και στόχος μου είναι να εμπνέω και να υποστηρίζω καθημερινά όσους ονειρεύονται μία επιτυχημένη καριέρα και μία ισορροπημένη ζωή, απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα.

Founder
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status