Ψωρίαση: Τι είναι, τὐποι της νόσου, πότε και πως ξεκινάει

 • Diversity  • Ψωρίαση: Τι είναι, τὐποι της νόσου, πότε και πως ξεκινάει
36

Ψωρίαση: Τι είναι, τὐποι της νόσου, πότε και πως ξεκινάει

Τι είναι η ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που αφορά στο 1,5-3 % του γενικού πληθυσμού. Είναι μη μεταδοτική και οφείλεται στον ανώμαλο πολλαπλασιασμό και ωρίμανση των κερατινοκυττάρων που δημιουργεί τις χαρακτηριστικές πλάκες στο δέρμα.

Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες και προσβάλλει εξίσου τα δυο φύλα. Η νόσος έχει κληρονομικό χαρακτήρα και η εμφάνιση της σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς και εκλυτικούς παράγοντες.

Πως και πότε ξεκινάει:

Δεν είναι σπάνια νόσος, ο μέσος όρος εμφάνισης το Δυτικό κόσμο (Ευρώπη και Β. Αμερική) είναι 3%. Σπάνια θα δείτε Ασιάτη με ψωρίαση ( 0,4 %), ενώ σχεδόν ποτέ Εσκιμώο ή Ιθαγενή της Ν. Αμερικής (0%). Τα 2/3 πάσχουν από ήπια μορφή , ενώ το 1/3 από μέτρια και σοβαρή μορφή της νόσου.

Η έναρξη της νόσου μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία από την παιδική έως την γεροντική, συνήθως όμως (75%) εμφανίζεται πριν τα 40 έτη κάνοντας δυο αιχμές τη 2η -3η δεκαετία και μετά την 5η.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η ψωρίαση ποικίλει στην εμφάνιση ανάλογα με τον τύπο της νόσου. Αυτό που θα δούμε είναι σαφώς αφοριζόμενες, ερυθηματολεπιδώδεις πλάκες ποικίλου μεγέθους, που καλύπτονται από παχιά αργυρόχρωα λέπια.

Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα και στους βλεννογόνους ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής, αγαπά όμως περιοχές όπως τα γόνατα, οι αγκώνες, η οσφυϊκή και περιομφαλική χώρα και γενικώς τα σημεία τραυματισμού. Μπορεί να συνυπάρχει κνησμός. Προσβάλλονται επίσης οι παλάμες, τα πέλματα, τα νύχια και το πρόσωπο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ > Ψωρίαση: Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Τύποι της νόσου

Οι κύριες μορφές ψωρίασης είναι :

Κοινή κατά πλάκας ψωρίαση (80%)
Σταγονοειδής ψωρίαση(10%)
Φλυκαταινώδης ψωρίαση (5%)
Ερυθροδερμική ψωρίαση (2%)

Ανάλογα με την εντόπιση διακρίνεται σε ψωρίαση τριχωτού, παλαμών -πελμάτων, ψωρίαση πτυχών (ανάστροφη ψωρίαση ), ψωρίαση γεννητικών οργάνων, ψωριασική ονυχία και ψωριασική αρθρίτιδα.


Photo by freestocks on Unsplash

Είμαι η Φωτεινή Μπαγεώργου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα και με συμμετοχές σε πολλές μελέτες νέων εφαρμογών και πρωτοκόλλων και με αγάπη βαθειά για το επάγγελμά μου, θα παρέχω στο PINTOLIFE τις ιατρικές συμβουλές μου και θα πορευτώ χέρι-χέρι με όσους χρειάζονται την καθοδήγησή μου!

Proud Editor
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status