Πως να μιλήσεις στο παιδί σου για τη λεύκη

 • PintoLife  • Living  • Πως να μιλήσεις στο παιδί σου για τη λεύκη
mary kalymnou vitiligo 1

Πως να μιλήσεις στο παιδί σου για τη λεύκη

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μιλήσεις στο παιδί σου για τη λεύκη;

Η απάντηση αυτή δε θα μπορούσε να έχει έναν αριθμό ως απάντηση. Αρκεί σαν γονέας να μπορείς να αντιληφθείς ποια είναι η κατάλληλη φάση στη ζωή του παιδιού για να του μιλήσεις για αυτή την ιδιαιτερότητα.

Έχοντας αποκτήσει λεύκη στα 22 μου, μου είναι εύκολα αντιληπτή η σπουδαιότητα της επικοινωνίας αυτής της ιδιομορφίας με το παιδί. Βίωσα τη διαδικασία αποδοχής σε ενήλικη φάση, όμως μπορώ να μπω πολύ εύκολα στη θέση του παιδιού και να προτείνω κάποιους τρόπους προσέγγισης.

Ως γονέας, η προσπάθεια να εξηγήσεις τη λεύκη – ειδικά όταν δεν την έχεις – μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, ειδικά όταν το παιδί είναι μικρό. Ο τόνος του δέρματος κάνει το παιδί διαφορετικό από τα άλλα παιδιά της τάξης και αυτό από μόνο του ίσως γεννήσει ανασφάλειες που με κάποιον τροπο αντιμετωπίζονται στα πρώτα ακόμη στάδια.

Οι τρόποι αυτοί βασίζονται στη δική μου εμπειρία ζώντας με λεύκη και νιώθω πως θα σε βοηθήσουν πολύ. Πλέον συμβουλεύομαι τη δερματολόγο μου – και στενή μου συνεργάτη εδώ στο Pintolife – Φωτεινή Μπαγεώργου, η οποία μάλιστα έχει γράψει αναλυτικά για τη Λεύκη, όπως για το τι είναι Λεύκη, τους τύπους της νόσου και τα συμπτώματα καθώς επίσης και για τη θεραπεία και την αντιμετώπισή της.

Εξήγησε στο παιδί με απλό τρόπο τη Λεύκη

Καμιά φορά ίσως είναι πολύπλοκο να εξηγήσεις κάτι σε ένα παιδί, μιας που η μία ερώτηση θα γεννήσει άλλες δέκα. Η αλήθεια όμως είναι πως το παιδί σε αυτή τη φάση δε χρειάζεται να μάθει επιστημονικές λεπτομέρειες και ιατρικούς όρους γύρω από τη Λεύκη.

Αρκεί να γνωρίζεις εσύ σαν γονιός πως η απώλεια χρωστικής δημιουργεί την έλλειψη μελανίνης και στο παιδί απλώς να πεις πως αυτό που έχει ονομάζεται Λεύκη. Δώσε όνομα σε αυτό που βλέπει το παιδί. Οφείλει να γνωρίζει πως τα όμορφα σημάδια του είναι μία πάθηση που ονομάζεται Λεύκη. Όσο μεγαλώνει, θα μαθαίνει περισσότερα γι᾽ αυτό.

Να σκέφτεσαι θετικά

Ξέρω πως αυτό στην πράξη ίσως να μην είναι εύκολο. Έχοντας περάσει πολλά χρόνια δυσκολίας με τη λεύκη, ξέρω πως η αισιοδοξία περπατά πολλές φορές παράλληλα με την αποδοχή. Ξέρω πως η ιδιαιτερότητα ενός παιδιού ίσως και να προκαλέσει πανικό σε έναν γονέα και ειδικά όταν αναφερόμαστε σε μία πάθηση που εξαπλώνεται και κανείς δε γνωρίζει πως και αν θα σταματήσει. Ειδικά όταν μιλάμε και για μία πάθηση, η οποία είναι εμφανής.

Αυτό για ένα παιδί δεν είναι εύκολο, όπως εύκολο δεν είναι ούτε και για έναν ενήλικα. Η αποδοχή ξεκινά πρώτα από την οικογένεια και όταν ο γονέας καλείται να ντύσει το παιδί του το καλοκαίρι, οφείλει να το απελευθερώσει από τα ταμπού της ιδιαίτερης εμφάνισης. Παρακίνησε το παιδί να φορέσει ρούχα που δε θα καλύπτουν τα σημάδια του. Σκέψουν πρώτα εσύ θετικά και πέρασε αυτό το συναίσθημα και στο παιδί.

Εκπαίδευσε το παιδί να αντιμετωπίζει την αρνητικότητα

Ξέρω πως δεν έχουν όλοι αυτή την ικανότητα, όμως σίγουρα σαν γονιός θα ξέρεις πως να χειριστείς την αρνητικότητα που μπορεί να δεχθεί το παιδί σου για την εμφάνισή του. Σε κάθε τάξη και κάθε παρέα παιδιών θα υπάρχει πάντα εκείνο το παιδί που προκαλεί αρνητικά τα υπόλοιπα. Ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, το φύλο ή την οικονομική κατάσταση.

Μίλησε στο παιδί σου για τις κακεντρεχείς ερωτησεις που μπορεί να δεχθεί και πως να τις αντιμετωπίσει. Εκπαίδευσε το παιδί να απαντά σε ερωτήσεις-πεποιθήσεις που είναι απλώς μύθοι, όπως “είναι κολλητικό;” – “μπορώ να το ακουμπήσω;” – “πονάει;”.

Η αποδοχή, η συμπερίληψη και η ένταξη ξεκινούν πάντα μέσα από το σπίτι και είναι σημαντικό να νιώσει το παιδί υποστήριξη και ασφάλεια, πρώτα μέσα στη δική τιυ οικογένεια. Κρύβοντας το πρόβλημα και μη συζητώντας για αυτό, γεννά περισσοτερες ανασφάλειες στο παιδί. Γιορτάστε μαζί τις όμορφες ατέλειές του!

Είμαι η Μαίρη και είμαι η εμπνεύστρια και δημιουργός του PINTOLIFE. Ζώντας η ίδια με λεύκη τα τελευταία 13 χρόνια, γνωρίζω τις δυσκολίες και τις ευτυχίες της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης και έχω αφοσιωθεί πλέον στην ανάδειξή τους. Ταξιδεύω σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2006 ως VIP Αεροσυνοδός και Travel Blogger και στόχος μου είναι να εμπνέω και να υποστηρίζω καθημερινά όσους ονειρεύονται μία επιτυχημένη καριέρα και μία ισορροπημένη ζωή, απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα.

Founder
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status