Πώς αντιμετωπίζω τη Λεύκη

 • Diversity  • Πώς αντιμετωπίζω τη Λεύκη
mary kalymnou vitiligo 2

Πώς αντιμετωπίζω τη Λεύκη

Δεκατρία χρόνια πριν διαπίστωσα πως ανήκω κι εγώ στο 1% των ανθρώπων παγκοσμίως (αλλά και στο 75% των γυναικών), που ζούν με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Για σένα που το ακούς πρώτη φορά, μία μικρή περίληψη παρακάτω θα σε βοηθήσει. Για σένα που είσαι στη δική μου ομάδα, θα καταλάβεις κάθε λέξη και κόμμα, που θα διαβάσεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μας προστατεύει από τις ασθένειες. Στην περίπτωση του αυτοάνοσου νοσήματος, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν αναγνωρίζει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να τα θεωρεί ξένα και να τους επιτίθεται.

Η αιτία των αυτοάνοσων νοσημάτων δεν είναι γνωστή, όπως και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Όλοι εμείς που ανήκουμε σε αυτήν την ομάδα, γνωρίζουμε καλά, πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίζεις κάτι τέτοιο. Κυρίως, γιατί δε μπορούμε να δεχτούμε εύκολα, πως ο ίδιος μας ο οργανισμός μας επιτίθεται. Είναι κάτι που μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορες φάσεις της ζωής μας, κάτι που μπορεί να υποχωρήσει, αλλά σε περιπτώσεις έντονου άγχους να εμφανιστεί και πάλι, είναι γενικώς κάτι με το οποίο πορεύεσαι για πάντα.

Υπάρχουν οι περιπτώσεις που το νόσημα αυτό “φαίνεται”, όπως σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες το πρόβλημα δεν είναι απλά αισθητικό. Όταν ξέρεις πως πάσχεις από αυτοάνοσο νόσημα, ξέρεις πως πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου παραπάνω. Πρέπει να τον αγαπήσεις λίγο περισσότερο, πρέπει να τον ακούσεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΥΚΗ

Η λεύκη είναι ένα δερματολογικό αυτοάνοσο νόσημα, που εμφανίζεται με αποχρωματισμένες κηλίδες στο δέρμα, οι οποίες στερούνται μελανίνης, Η μελανίνη είναι η θαυματουργή ουσία, η οποία προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες του ήλιου. Η λεύκη, όπως και όλα τα αυτοάνοσα, ΔΕΝ είναι μεταδοτική και το χαρακτηριστικό της είναι πως εξελίσσεται απρόβλεπτα, πράγμα που σημαίνει πως κάποιες φορές οι κηλίδες μένουν σταθερές, κάποιες φορές επεκτείνονται και κάποιες άλλες υποχωρούν.

Στην περίπτωση τη δική μου, έχοντας ασχοληθεί με το θέμα αυτό πολλά χρόνια ήδη, έχοντας επισκεφτεί τους καλύτερους γιατρούς – δερματολόγους, έχοντας κάνει πολλές θεραπείες με αλοιφές και κορτικοστεροειδή, κάπου σταμάτησα τα πάντα, γιατί κουράστηκα, γιατί δεν είδα κανένα αποτέλεσμα και γιατί διαπίστωσα επίσης πόσο κακό έκανα τελικά στον οργανισμό μου, υπενθυμίζοντάς του καθημερινά πόσο όμορφος ΔΕΝ είναι.

Η δική μου προσέγγιση απέναντι στη λεύκη, είναι ξεκάθαρα ολιστική. Φροντίζω και αγαπώ τον εαυτό μου περισσότερο από ποτέ πια, έχοντας αποδεχτεί τη λεύκη στη ζωή μου. Αποφάσισα να ξεκινήσω αυτό το online ημερολόγιο, προκειμένου να μοιραστώ το δικό μου ταξίδι και με τον τρόπο μου να βοηθήσω και όσους βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Η δική μου προσέγγιση απέναντι στη λεύκη, είναι ξεκάθαρα ολιστική. Φροντίζω και αγαπώ τον εαυτό μου περισσότερο από ποτέ πια, έχοντας αποδεχτεί τη λεύκη στη ζωή μου.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΤΗ ΛΕΥΚΗ

#ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Το δέρμα μου είναι ο μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός μου χάρτης. Παρατηρώντας τα λευκά σημάδια της λεύκης πάνω στο σώμα μου, τα οποία μοιάζουν με ανεξερεύνητο χάρτη, σκέφτομαι πως μόνο τυχαία δεν εμφανίστηκε η λεύκη σε ένα κορίτσι, που ζει κι αναπνέει, για να ταξιδεύει. Χρησιμοποιώ αντηλιακό όλο το χρόνο, προκειμένου να προστατέψω τα σημεία, που δεν έχουν μελανίνη – και στο σώμα και στο πρόσωπο – οπουδήποτε στον κόσμο κι αν βρίσκομαι.

Επιλέγω μόνο ποιοτικά προϊόντα, τα οποία έχει αποδεχτεί το δέρμα μου – απαραιτήτως με υψηλό δείκτη προστασίας από αρχές Μαρτίου έως και τέλη Σεπτεμβρίου. Οι λευκές κοιλίδες δεν περιέχουν μελανίνη, κάτι που σημαίνει πως το δέρμα μου κινδυνεύει να υποστεί εγκαύματα, έπειτα από κάποια μόνο λεπτά στον ήλιο. Εδώ και κάποιους μήνες η λεύκη μου προχώρησε και στην περιοχή κάτω από τα μάτια, κάτι που σήμαινε πως εκτός από το αντηλιακό προσώπου, έπρεπε να εντάξω στην καθημερινότητά μου και την ειδική φροντίδα των ματιών.

Το δέρμα μου είναι ο μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός μου χάρτης. Παρατηρώντας τα λευκά σημάδια της λεύκης πάνω στο σώμα μου, τα οποία μοιάζουν με ανεξερεύνητο χάρτη, σκέφτομαι πως μόνο τυχαία δεν εμφανίστηκε η λεύκη σε ένα κορίτσι, που ζει κι αναπνέει, για να ταξιδεύει

#ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ

Η διατροφή αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο στην περίπτωση της λεύκης και γενικότερα των αυτοάνοσων νοσημάτων. Η ισορροπία του εντέρου και κατ’ επέκταση η ομαλή λειτουργία του οργανισμού εξαρτώνται από την τροφή, που επιλέγουμε. Προσωπικά, έχω επιλέξει να αποφεύγω γαλακτοκομικά, γλουτένη, ζάχαρη, κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα και μεταλλαγμένες τροφές. Δεν είναι εύκολη η καθημερινότητα στην αρχή, καθώς είχα μάθει τελείως διαφορετικά, αλλά τον τελευταίο καιρό, που τρέφομαι πολύ υγιεινά με whole foods και καθαρές τροφές, αισθάνομαι καλύτερα από ποτέ!

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στη λάμψη του προσώπου μου αλλά και στη διάθεσή μου. Δε θα σου πω ότι έχω δει επαναχρωματισμό του δέρματός μου, καθώς ο πρώτος μου στόχος είναι να περιορίσω την εξάπλωση της λεύκης και σε επόμενο στάδιο να επαναφέρω – εάν μπορέσω – το χρώμα στις λευκές περιοχές. Μπορεί και να μην τα καταφέρω ποτέ, μπορεί και να επιτύχω κάτι.  Θα φανεί στο μέλλον. Μέχρι τότε, έχω την τροφή μου ως φάρμακό μου και όχι το αντίθετο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΕ ΣΤΟ INSTAGRAM για να βλέπεις καθημερινά το πως αντιμετωπίζω τη λεύκη μέσα από τα Stories αλλά και το Highlight #VITILIGO!

#ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ

Διαβάζεται και λέγεται εύκολα, αλλά πόσο δύσκολο είναι στην πράξη! Το μεγαλύτερο βήμα αντιμετώπισης της λεύκης, ήταν για μένα η αποδοχή της. Μου πήρε χρόνια να αποδεχτώ πως μου συμβαίνει όλο αυτό και ειλικρινά σκέφτομαι πόσο χρόνο έχασα έχοντας το δέρμα μου σαν εχθρό μου. Νόμιζα πως αγαπούσα τον εαυτό μου, αλλά τελικά δεν ήταν έτσι ακριβώς.

Εδώ και λίγο καιρό, όταν αποφάσισα να μιλήσω για τη λεύκη, συνειδητοποίησα πως η αγάπη για τον εαυτό μου θα πρέπει να είναι μία στάση ζωής με ολιστική αντιμετώπιση. Προστασία, φροντίδα, ασχολία. Επιλέγω μόνο προϊόντα, που έχει αποδεχτεί το δέρμα μου, προϊόντα που μου κάνουν καλό αντί να με επιβαρύνουν, δεν παραλείπω να ελευθερώνω το δέρμα μου από προϊόντα μακιγιάζ πάντα πριν κοιμηθώ, δεν ξεχνώ να κάνω τις μάσκες μου, τα scrub μου και δεν αφήνω εκτός ρουτίνας την ενυδάτωση – η οποία προηγείται της προστασίας και ξεκινά από το σπίτι, πριν καν βγω στον ήλιο.

Γυμνάζομαι πολύ, όπου στον κόσμο κι αν βρίσκομαι και αφιερώνω πολλές ώρες στα ξενοδοχεία για beauty rituals, όταν ταξιδεύω. Φροντίζω επίσης να μένω μακριά από τοξίνες και στρεσογόνες καταστάσεις, επιλέγω να ζω με ηρεμία και να κρατώ τον οργανισμό μου σε μία όμορφη ισορροπία.


Είμαι η Μαίρη και είμαι η εμπνεύστρια και δημιουργός του PINTOLIFE. Ζώντας η ίδια με λεύκη τα τελευταία 13 χρόνια, γνωρίζω τις δυσκολίες και τις ευτυχίες της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης και έχω αφοσιωθεί πλέον στην ανάδειξή τους. Ταξιδεύω σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2006 ως VIP Αεροσυνοδός και Travel Blogger και στόχος μου είναι να εμπνέω και να υποστηρίζω καθημερινά όσους ονειρεύονται μία επιτυχημένη καριέρα και μία ισορροπημένη ζωή, απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα.

Founder
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status