Mamangelic: Μεγαλώνοντας ένα υπέροχο παιδί με αυτισμό

 • PintoLife  • Living  • Mamangelic: Μεγαλώνοντας ένα υπέροχο παιδί με αυτισμό
mamangelic cover

Mamangelic: Μεγαλώνοντας ένα υπέροχο παιδί με αυτισμό

Η Γεωργία Ειρήνη Γκανασούλη έχει σπουδάσει διαιτολόγος- διατροφολόγος, έχει παρακολουθήσει πολλά διατροφικά σεμινάρια, όμως πέρα από το αντικείμενο των σπουδών της αγαπά να δημιουργεί, να μαγειρεύει και να φωτογραφίζει. Χαίρεται να βοηθάει όσους μπορεί και είναι (συνήθως) αισιόδοξη και πολύ ρομαντική! Είναι σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών, της Αγγελικής, του Αλέξανδρου και του Νεκτάριου. Η Αγγελική είναι ένα αυτιστικό παιδί υψηλής λειτουργικότητας, που έχει ομορφύνει τη ζωή τους απ’ τη στιγμή που γεννήθηκε, με χαρές και δυσκολίες. Χάρη σ’ αυτή και την ειδική διατροφή που ακολούθησαν όλοι μετά τη διάγνωση της, άνοιξε και το blog της, το www.mamangelic.com, όπου Mamangelic = μαμά της Αγγελικής!

Σε ποια ηλικία και πώς ανακάλυψες ότι η κόρη σου είναι αυτιστική;

Ήταν περίπου 3,5 χρονών όταν αρχίσαμε να παρατηρούμε διαφορές σε σχέση με άλλα παιδάκια της ηλικίας της, αν και ο παιδίατρος ήταν κάθετος ότι συμβαίνει κάτι. Ήταν ένα πιο «κλειστό» παιδί, που δεν έπαιζε ποτέ με παιχνίδια που απαιτούσαν το παίξιμο ρόλων αλλά λάτρευε να τσουλάει αυτοκινητάκια παντού (στο πάτωμα, στους τοίχους, στα έπιπλα), να τα βάζει σε σειρά βάσει των χρωμάτων/ της κατηγορίας ή του μεγέθους τους, καθώς επίσης και να παίζει με μπάλες ή μπαλόνια.

Έκανε (και κάνει) μονοφαγίες, είχε και έχει τρομερή μνήμη, δεν καταλάβαινε μεταφορικές έννοιες, δεν άντεχε έντονους ήχους, δεν κοιμόταν καλά τα βράδια, έκλαιγε χωρίς λόγο, έκανε ηχολαλίες – αντί ας πούμε να μας πει «θέλω νερό» μας έλεγε «θα της βάλεις λίγο νερό;» ενώ μιλούσε για τον εαυτό της.

Ένα πρωί, λοιπόν, ψάχνοντας τον τεράστιο κόσμο του διαδικτύου, διάβασα για τα «συμπτώματα» των αυτιστικών παιδιών. Είχε αρκετά το παιδί, οπότε ξεκίνησε και επίσημα το ψάξιμο. Πήραμε τη διάγνωση ΔΑΔ – διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, υψηλής λειτουργικότητας, 2 μήνες περίπου μετά.

Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη όταν έλαβες τη διάγνωση;

Κακά τα ψέμματα, ήταν ένα μεγάλο σοκ. Για όλους μας. Ένα μήνα είχαμε κλάματα, στεναχώριες, απογοήτευση μέχρι που μια μέρα σηκώσαμε το κεφάλι μας και είπαμε θα κάνουμε το καλύτερο για το παιδί μας. Και επιστρέψαμε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε η εκπαίδευση της με έργο, λόγο και όλα τα σχετικά.

Πώς αντιμετωπίζεται ο αυτισμός ενός μικρού παιδιού; Κάνει κάποια θεραπεία;

Δε μ’ αρέσει πλέον ο όρος θεραπεία μιας και δεν είναι ασθένεια αλλά διαφορετικός τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς. Προτιμώ τον όρο εκπαίδευση κατά κάποιον τρόπο. Εκπαιδεύτηκε το παιδί στο να μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα μαζί μας και με τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς πίεση, με αποτέλεσμα να ηρεμήσει πάρα πολύ και πλέον, εδώ και 4 χρόνια δεν πάει κάπου εκτός σχολείου και δραστηριοτήτων. Στο σχολείο υπάρχει παράλληλη στήριξη, όχι τόσο για τα μαθήματα (μιας και είναι άριστη ως μαθήτρια) αλλά κυρίως στη κοινωνικοποίηση της.

Μαθαίνει πιάνο, παραδοσιακούς χορούς, αγγλικά και πηγαίνει σε θεατρικό εργαστήριο.
Το αυτιστικό παιδί έχει ανάγκη από αγάπη (όπως όλοι μας άλλωστε), κατανόηση και παιχνίδι! Αυτά έχουν ανάγκη όλα τα παιδιά!

Ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από τον αυτισμό;

Ο κάθε αυτιστικός άνθρωπος είναι διαφορετικός. Εντάξει, υπάρχουν κάποιες στάνταρ συμπεριφορές αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι μεταξύ τους εννοείται!

Το παιδί μας ανήκει στα υψηλής λειτουργικότητας, οπότε θα σας πω γι’ αυτά, μιας και δεν έχω εμπειρία διαφορετική. Αντί για μύθους θα γράψω τις αλήθειες.

Καταλαβαίνουν τα πάντα, είναι πανέξυπνοι (ακόμα και αν κάποια τεστ μπορεί να δείξουν κάτι άλλο), με τεράστια αποθέματα καλοσύνης, δύσκολα θα πούνε ψέμματα (αγαπούν την αλήθεια με ό,τι συνεπάγεται αυτό), με ό,τι καταπιάνονται το φέρνουν εις πέρας σε τέλειο βαθμό και έχουν μεγάλη ανάγκη για αγάπη για να ανθίσουν!

Επίσης, όσο και να φαίνεται παράξενο, τους αρέσει η παρέα και μπορούν να δημιουργήσουν βαθιές σχέσεις με άλλα άτομα όπως επίσης να εκφράσουν ή να νιώσουν συναισθήματα! Και όχι, δε φταίει ο γονιός για το αυτιστικό παιδί. Βοηθάει όμως στην ανατροφή του!

Συνδέεται ο αυτισμός με τη διατροφή;

Υπάρχουν διάφορες έρευνες που δείχνουν μια πιθανή συσχέτιση αυτισμού και εντερικής δυσαπορρόφησης. Ως διατροφολόγος πιστεύω ότι τα πάντα μπορούν να βελτιωθούν με μια σωστή και κατάλληλη διατροφή!

Η κόρη μου, για παράδειγμα, μέχρι τη στιγμή της επίσημης διάγνωσης τρεφόταν σχεδόν αποκλειστικά με υδατάνθρακες και άμυλα. Ψάχνοντας μετά έρευνες έπεσε στην αντίληψη μου πώς μια διατροφή με – σχεδόν – αποκλεισμό αμύλων και υδατανθράκων, θα τη βοηθούσε, οπότε και είπαμε γιατί όχι, βλέποντας και κάνοντας! Και τελικά το παιδί απ’ τον πρώτο κιόλας μήνα έδειξε σημάδια αλλαγής!

Πήρε βάρος, ύψος, σταμάτησε τα βραδινά ξυπνήματα και πόσα ακόμα!

mamangelic 1

Ποιες είναι οι δυσκολίες στην καθημερινότητα ενός μικρού παιδιού και ποιες οι δυσκολίες για τους γονείς ή τα αδέρφια;

Νομίζω όλα τα παιδιά έχουν τις δυσκολίες τους. Δεν πιστεύω ότι το να είσαι γονιός είναι κάτι εύκολο, όλο δοκιμασίες είναι για γερά νεύρα μα και πολλές χαρές! Τα τελευταία δύο χρόνια αυτό που έχουμε παρατηρήσει, είναι ότι υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία με τα άλλα παιδιά του σχολείου της, όχι γιατί δε θέλει να κάνει παρέες αλλά γιατί την αντιμετωπίζουν με όχι και τόσο ωραίο τρόπο.
Πέρυσι είχαμε πολλές φορές περιστατικά bullying, αλλά ευτυχώς φέτος με τη βοήθεια της παράλληλης στήριξης έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα. Είναι ένα πλάσμα πολύ δοτικό, ευαίσθητο, που θέλει να παίρνει τους πάντες αγκαλιά και να τους μιλάει για τα δικά της ενδιαφέροντα και αυτό κάνει τα άλλα παιδιά να τη βλέπουν ως την «παράξενη» του σχολείου!

Επίσης, πολλές φορές θέλει να γίνονται όλα με τον τρόπο και τη σειρά που έχει συνηθίσει ή έχει στο μυαλό της – αυτό βέβαια πολλές φορές είναι καλό, αλλά είναι φορές που για τον οποιοδήποτε λόγο αυτό πρέπει να αλλάξει για μια φορά. Εκεί θα αντιδράσει λίγο μα με το που της το εξηγούμε, το δέχεται και ηρεμεί.

Αυτό που προσπαθούμε γενικά σε μας είναι να βρούμε τρόπο να τη βοηθάμε όταν «κλειδώνει» σε κάτι. Έχουμε παρατηρήσει ότι το να την αφήσουμε μόνη της να το επεξεργαστεί είναι η καλύτερη λύση (μα όχι πάντα εφικτή, ειδικά όταν θα συμβεί κάτι τέτοιο σε χώρο εκτός σπιτιού).

Και θέλω να συμπληρώσω και κάτι ακόμα: το να είναι ένα παιδί αυτιστικό δεν είναι «κατάρα» ούτε κάποιου είδους «τιμωρία». Δεν αντιλέγω ότι είναι πολλές οι φορές που περνάμε δύσκολες φάσεις ή που στεναχωριόμαστε ως γονείς για το τι θα γίνει στο μέλλον με τη ζωή της, αν θα τα καταφέρει χωρίς εμάς, αν θα την κοροϊδέψουν κάποιοι άνθρωποι και γενικά ό,τι μπορεί να φανταστεί ένας γονιός για το παιδί του.

Μα στη συνέχεια, σκέφτομαι πώς το μόνο που μπορούμε να της προσφέρουμε είναι οι σωστές βάσεις και η ελπίδα μας στο Θεό πως δεν θα την αφήσει!

Πώς είναι η ζωή του παιδιού σήμερα; Πιστεύεις πως έχει αποδεχτεί τη διαφορετικότητά του;

Όπως όλων των παιδιών της ηλικίας της. Σχολείο, δραστηριότητες, παιχνίδι, καυγάδες, αγκαλιές κτλ. Δεν της έχουμε μιλήσει για τη «διαφορετικότητα» της, θεωρούμε ότι είναι ακόμα μικρή για να διαχειριστεί αυτή τη πληροφορία. Δε διαφέρει η συμπεριφορά μας απέναντι της σε σχέση με τα αδέρφια της.

Το μόνο που μπορούμε ως γονείς να κάνουμε, είναι να την προστατέψουμε και να της μάθουμε όσο μπορούμε πώς να αντιμετωπίζει κάποιες δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.

Ποιος είναι ο ρόλος των γονιών μπροστά σε κάτι τέτοιο; Πώς μπορούν να το αντιμετωπίσουν πιο αρμονικά οι γονείς;

Χρειάζεται να υπάρχει σύμπνοια, κατανόηση, συμπόρευση, αλληλοσυμπαράσταση και αν νιώσουν ότι χρειάζονται κάπου ένα είδος βοήθειας, δεν είναι κακό να την ζητήσουν!
Εμάς μας βοήθησε πολύ η πίστη μας στο Θεό.

Πιστεύεις πως τα social media και το internet έχουν βοηθήσει ώστε να ενημερώνεται ο κόσμος πιο άμεσα για τον αυτισμό;

Ναι φυσικά, γι’ αυτό δημιούργησα και το blog μου! Μπορεί να αφορά συνταγές όμως ξεκίνησε τότε που ξεκινήσαμε και εμείς τις αλλαγές στη διατροφή του παιδιού και γενικά όλης της οικογένειας, οπότε στόχευα στο να δείχνω συνταγές για άτομα που ακολουθούν κάποια πιο «εξειδικευμένα» πλάνα διατροφής.

Μέσα στο blog αναφέρομαι και πιο αναλυτικά για το θέμα του αυτισμού και αυτό ήταν ένα έναυσμα για αρκετό κόσμο να με ψάξει, να μου μιλήσει για την οποιαδήποτε ανησυχία του σε σχέση με το παιδί του.

Επίσης, όπως ανέφερα και παραπάνω, και εγώ μέσω του διαδικτύου έμαθα λεπτομέρειες για το τι σημαίνει να είναι αυτιστικός ένας άνθρωπος!

Ποια συμβουλή θα έδινες σε όποιον γονιό αντιμετωπίζει κάτι αντίστοιχο και φοβάται να το αποδεχτεί;

Να μη φοβάται γιατί ο φόβος μόνο καλό δε κάνει, δε βοηθάς το παιδί σου να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει, να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του, να σου δείξει το μεγαλείο της ψυχής του!

Κάποια παιδάκια έχουν ανάγκη να τους δείξουν ένα τρόπο να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους άλλους, Με το να λέμε, έλα μωρέ, δεν έχει κάτι το παιδί, θα περάσει, είναι υπερβολές κτλ. Πρέπει να του δώσεις την ευκαιρία που χρειάζεται!

Πώς κάνεις Pin-To-Life; Τι σου δίνει αισιοδοξία στην καθημερινότητά σου;

Το χαμόγελο της, το βελούδινο της άγγιγμα, το γάργαρο αληθινό της γέλιο, η αγκαλιά της, οι κουβέντες της, η πίστη της, όλη της η ύπαρξη μας έχει κάνει καλύτερους ανθρώπους!

Μας βοήθησε να δούμε τη ζωή αλλιώς, από μια άλλη οπτική γωνία, να ζήσουμε έντονα κατακτήσεις που άλλοι θεωρούν δεδομένες και να ανακαλύψουμε ένα κόσμο που δε γνωρίζαμε ότι υπήρχε! Δόξα τω Θεώ!

Είμαι η Μαίρη και είμαι η εμπνεύστρια και δημιουργός του PINTOLIFE. Ζώντας η ίδια με λεύκη τα τελευταία 13 χρόνια, γνωρίζω τις δυσκολίες και τις ευτυχίες της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης και έχω αφοσιωθεί πλέον στην ανάδειξή τους. Ταξιδεύω σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2006 ως VIP Αεροσυνοδός και Travel Blogger και στόχος μου είναι να εμπνέω και να υποστηρίζω καθημερινά όσους ονειρεύονται μία επιτυχημένη καριέρα και μία ισορροπημένη ζωή, απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα.

Founder
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status