Λεύκη: Τι είναι, τύποι της νόσου, πώς και πότε ξεκινάει

 • Diversity  • Λεύκη: Τι είναι, τύποι της νόσου, πώς και πότε ξεκινάει
vitiligo 2

Λεύκη: Τι είναι, τύποι της νόσου, πώς και πότε ξεκινάει

Τι είναι η λεύκη

Η λεύκη είναι το καλλιτεχνικό θαύμα που δημιουργεί το ανθρώπινο δέρμα, όταν αποφασίζει να ζωγραφίσει και κάθε δημιούργημα είναι μοναδικό.

Πρόκειται για μια επίκτητη νόσο του δέρματος και των βλεννογόνων που ανήκει στις διαταραχές της μελάχρωσης και χαρακτηρίζεται από σαφώς περιγεγραμμένες λευκές κηλίδες ποικίλου μεγέθους. Τα ποσοστά εμφάνισης της λεύκης στον παγκόσμιο πληθυσμό κυμαίνονται από 0,5 – 2%. Δε διαφέρει στη συχνότητα εμφάνισης σε άντρες και γυναίκες, οι άντρες όμως αναζητούν λιγότερο συχνά ιατρική βοήθεια για ένα «αισθητικό» ζήτημα και καταγράφονται σπανιότερα.

Ο παθογενετικός μηχανισμός της νόσου δεν έχει πλήρως μέχρι σήμερα διαλευκανθεί και έτσι δε γνωρίζουμε ακριβώς τί είναι αυτό που καταστρέφει τα μελανοκύτταρα στο πάσχον δέρμα. Έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες, οι επικρατέστερες όμως καταλήγουν ότι πρόκειται για αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από δυσλειτουργία της ανοσίας του οργανισμού και ανάπτυξη αυτοαντισωμάτων έναντι του εαυτού του.

Πώς και πότε ξεκινάει

Η ηλικία έναρξης κυμαίνεται από την παιδική έως και την τρίτη ηλικία ενώ σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες η λεύκη εμφανίζεται σε ποσοστό 25 % σε ηλικία μικρότερη των 12 ετών και μεγαλύτερη των 4 ετών στο 90 % των ασθενών.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ένα άτομο που πάσχει από λεύκη θα εντοπίσει στο σώμα του λευκές κηλίδες που διαχωρίζονται σαφώς από το γύρω δέρμα που διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα. Μεγαλώνουν φυγόκεντρα με ρυθμό που ποικίλει από ασθενή σε ασθενή αλλά και στον ίδιο τον ασθενή σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ρυθμό που όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει η να καθορίσει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιμετώπιση και Θεραπεία της Λεύκης

Τύποι της νόσου

Με βάση την εντόπιση και την έκταση των βλαβών η λεύκη χωρίζεται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: την Εντοπισμένη, τη Γενικευμένη ( 90%των ασθενών) και την Καθολική με τις αντίστοιχες υποκατηγορίες:

Εντοπισμένη

Εστιακή: αφορά μια ή περισσότερες κηλίδες σε μια μόνο περιοχή
Δερμοτομιακή: μια ή περισσότερες κηλίδες σε μια περιοχή, ετερόπλευρα που διακόπτεται στη μέση γραμμή του σώματος (συχνότερη στα παιδιά).
Βλεννογονιακή: εστίες αποκλειστικά στους βλεννογόνους.

Γενικευμένη

Κοινή: διάσπαρτες λευκές κηλίδες σε όλο το σώμα
Ακροπροσωπική: εντοπίζεται στο πρόσωπο και στα άκρα
Μεικτή: συνύπαρξη βλαβών ακροπροσωπικής ή γενικευμένης λεύκης με βλάβες δερμοτομιακής

Καθολική: ο αποχρωματισμός αφορά σχεδόν το σύνολο του δέρματος

Άλλες σπανιότερες κατηγορίες αποτελούν οι: Διάστικτη λεύκη (σαν κομφετί ), η Φλεγμονώδης Λεύκη και η Τρίχρωμη Λεύκη.

Cover Photo via ae.com

Είμαι η Φωτεινή Μπαγεώργου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα και με συμμετοχές σε πολλές μελέτες νέων εφαρμογών και πρωτοκόλλων και με αγάπη βαθειά για το επάγγελμά μου, θα παρέχω στο PINTOLIFE τις ιατρικές συμβουλές μου και θα πορευτώ χέρι-χέρι με όσους χρειάζονται την καθοδήγησή μου!

Proud Editor
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status