Λεύκη: Αντιμετώπιση και Θεραπεία

 • Diversity  • Λεύκη: Αντιμετώπιση και Θεραπεία
31

Λεύκη: Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται

Η λεύκη αποτελεί ένα νόσημα που απαιτεί καλή σχέση ιατρού ασθενή. Ο ασθενής πρέπει να αποδεχθεί το πρόβλημα και να αναζητήσει την καλύτερη λύση γι’αυτόν, ο δε ιατρός δε θα πρέπει να υποτιμήσει την κατάσταση.

Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ότι η νόσος είναι χρόνια και απρόβλεπτη αλλά μη απειλητική για τη ζωή,. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν επιδείνωση μετά από στρες γεγονός που συμβαίνει και μετά από τοπικό τραυματισμό (φαινόμενο Koebner).

Η σχέση της λεύκης με τον ήλιο είναι συχνά παρεξηγημένη. Πολλοί πιστεύουν, λανθασμένα, ότι δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο για να μην επιδεινωθεί η λεύκη. Στην πραγματικότητα όμως, το πρόβλημα αφορά τις ήδη λευκές περιοχές, οι οποίες είναι πιο πιθανό να υποστούν ηλιακό έγκαυμα από την ανεξέλεγκτη ηλιακή έκθεση. Επίσης η χρωματική διαφορά μεταξύ λευκών κηλίδων και υγιούς δέρματος γίνεται εντονότερη μετά την έκθεση στον ήλιο, πράγμα που καθιστά τη λεύκη φαινομενικά εντονότερη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό όμως που μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι η λεύκη παρέχει ταυτόχρονα στον ασθενή ένα προστατευτικό μηχανισμό έναντι στο Κακόηθες Μελάνωμα του δέρματος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είναι Λεύκη, ποιοι οι τύποι της νόσου, πότε και πως ξεκινάει


Πως θεραπεύεται

Όσο πιο γρήγορα και έγκαιρα επέμβουμε στην πορεία της νόσου, τόσο καλύτερο και πιθανότερο είναι το θεραπευτικό αποτέλεσμα σε μια νόσο που έχει τη δική της ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Οι διαθέσιμες θεραπείες είναι :

Τοπική αγωγή: περιλαμβάνει κρέμες με τοπικά κορτικοστεροειδή και αναστολείς καλσινευρίνης που προκαλούν μια τοπική ανοσοκαταστολή.

Φωτοθεραπεία: Εκθεση του σώματος σε συσκευές τεχνητής ακτινοβολίας συγκεκριμένου θεραπευτικού μήκους κύματος ( nUVB, PUVA) για ορισμένο χρονικό διάστημα και αριθμό συνεδριών.

Laser: Το excimer laser έχει δοκιμαστεί σε βλάβες λεύκης με καλά αποτελέσματα αναλόγως της εντόπισης των βλαβών.

Χειρουργική Αφαίρεση: Διάφορες τεχνικές αυτόλογης μεταμόσχευσης έχουν δοκιμαστεί κατά καιρούς αλλά τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα (μοσχεύματα μερικού ή ολικού πάχους δέρματος, καλλιέργεια αυτόλογων μελανοκυττάρων, εναιώρημα επιδερμιδιικών κυττάρων κλπ).

Αποχρωματισμός του φυσιολογικού δέρματος: αφορά ασθενείς στους οποίους έχουν απομείνει μικρές νησίδες φυσιολογικού δέρματος αυτούς δηλαδή που πάσχουν από καθολική λεύκη. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται μια ουσία που λέγεται μονοβενζυλαιθέρας της υδροκινόνης σς συγκέντρωση 20 % , διαδικασία που διαρκεί αρκετούς μήνες.


Photo by ian dooley on Unsplash

Είμαι η Φωτεινή Μπαγεώργου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα και με συμμετοχές σε πολλές μελέτες νέων εφαρμογών και πρωτοκόλλων και με αγάπη βαθειά για το επάγγελμά μου, θα παρέχω στο PINTOLIFE τις ιατρικές συμβουλές μου και θα πορευτώ χέρι-χέρι με όσους χρειάζονται την καθοδήγησή μου!

Proud Editor
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status