Καρκίνος του Μαστού: 5 τρόποι για να στηρίξεις τη σύντροφό σου

 • PintoLife  • Inspiration  • Καρκίνος του Μαστού: 5 τρόποι για να στηρίξεις τη σύντροφό σου
karkinos mastou

Καρκίνος του Μαστού: 5 τρόποι για να στηρίξεις τη σύντροφό σου

Όταν διαγνώστηκα με καρκίνο μαστού, ήμουν σε μία σχέση που μετρούσε 5 χρόνια. Μετά τη διπλή μαστεκτομή, ο σύντροφός μου δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων που έφερε η νέα συνθήκη στη ζωή μου και έφυγε. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τη δική μου ιστορία ΕΔΩ.

Μου στέλνουν πολλά μηνύματα, καθημερινά, στα social media μου, αγόρια που όχι μόνο δεν σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη σύντροφό τους, αλλά μου ζητάνε απεγνωσμένα οδηγίες για να την βοηθήσουν και να της εκφράσουν την τεράστια αγάπη τους.

Θα ξεκινήσω, λοιπόν, από το τελευταίο.

1. Πες στη σύντροφό σου πως την αγαπάς

Όσο πασε, κλισε ή αυτονόητο ακούγεται, ένα «σ’ αγαπώ» έχει τεράστια δύναμη. Όση δε φαντάζεσαι. Κάθε μέρα. Πες της πόσο πολύ την αγαπάς.

2. Ρώτησέ την τι χρειάζεται από σένα

Είμαι σίγουρη πως οι απαντήσεις που θα λάβεις θα σε εκπλήξουν! Η απάντηση μπορεί να είναι «τίποτα» -και να το εννοεί εκείνη τη στιγμή- «μια αγκαλιά» ή απλά «σιωπή». Όποια και αν είναι, σεβάσου την και αποδέξου την με ένα πλατύ χαμόγελο. Και μετά, φυσικά, ικανοποίησέ την.

3. Σταμάτα να την κρίνεις.

Συζητήσεις ή παραινέσεις του τύπου «γιατί κάνεις αυτό» ή γιατί κάνεις το άλλο» ή «μα δεν καταλαβαίνεις πως τώρα χρειάζεσαι καλύτερα κάτι τέτοιο», όχι μόνο δεν ωφελούν, αλλά εξαγριώνουν. Ο άνθρωπός σου πονάει πολύ και υποφέρει. Δεν είναι ώρα για παιχνίδια εξουσίας, ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Και ξέρεις κάτι; Σε αυτήν την φάση, έχει δίκιο αυτή. Απλά.

3. Μπες στη θέση της

Η σύντροφός σου μόλις άκουσε πως πάσχει από μία θανατηφόρα ασθένεια και μάλλον, ξεκινάει επώδυνα χειρουργεία και θεραπείες (στη χειρότερη και τα δύο) για να την αντιμετωπίσει. Χωρίς να ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον και ενώ τα ποσοστά, σε κάποιες περιπτώσεις είναι αμείλικτα. Εσύ πως θα ένιωθες στη θέση της;

5. Πες της πόσο όμορφη είναι

Με τον καρκίνο του μαστού (αλλά και με άλλα είδη καρκίνου) η σύντροφός σου πρόκειται να βιώσει μερικές από τις χειρότερες παρενέργειες σε σχέση με την εμφάνισή της, που δεν φαντάστηκε ποτέ. Απώλεια μαλλιών, βλεφαρίδων και φρυδιών, απότομη αλλαγή βάρους. Για να μην πω για τον ακρωτηριασμό του στήθους, πιθανώς και των δύο και απώλεια του δυνατότερου συμβόλου της θηλυκότητας. Νιώθει απελπισμένη, σοκαρισμένη και άσχημη. Θύμισέ της πόσο όμορφη είναι στα μάτια σου και στην καρδιά σου.


Cover Photo via Photo by Jan Kopřiva on Unsplash

Είμαι η Μαρία και έχω σπούδασει επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις και πολιτικές επιστήμες, αλλά έγραφα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Στα 30 μου, έκανα το σπουδαιότερο ταξίδι της ζωής μου, αυτό με τον καρκίνο, στο οποίο έμαθα υπέροχα πράγματα για τον εαυτό μου, για τους άλλους και για τη ζωή. Ανήκω στην ομάδα του PintoLife, γιατί θα ήθελα πολύ να μοιραστώ όσα έμαθα, αλλά και όσα έρχονται.

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status