Η ιστορία δημιουργίας της Benetton και η ταύτισή της με την ισότητα

 • PintoLife  • Μόδα  • Η ιστορία δημιουργίας της Benetton και η ταύτισή της με την ισότητα
benetton diversity 6

Η ιστορία δημιουργίας της Benetton και η ταύτισή της με την ισότητα

Η ιστορία της Benetton μας ταξιδεύει πίσω στο 1965, σχεδόν 56 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ο Luciano Benetton, ο βασικός ιδρυτής της, μέσα από μία συγκινητική ιστορία φτώχειας κατάφερε να προωθήσει και να κάνει γνωστά πουλόβερ με τεράστια απήχηση από ανθρώπους όλων των ηλικιών και ανεξαρτήτου κοινωνικού status στις δεκατίες που ακολούθησαν.

Η ιστορία της οικογένειας ξεκινά απο το Τreviso της βόρειας Ιταλίας.

Ο Luciano και η Giuliana Benetton, τα δύο μεγαλύτερα από τα τέσσερα αδέρφια της οικογένειας, χάνουν το 1945 τον πατέρα τους σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία και προσπαθούν να βρουν τρόπους να ζήσουν και να στηρίξουν την υπόλοιπη οικογένεια.

Ο Luciano, ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα αδέρφια, αναγκάζεται να βγει και να πουλάει εφημερίδες στους δρόμους της πόλης, έχοντας πάντα στο πλευρό του την αδερφή του Giuliana να τον στηρίζει και να τον εμψυχώνει.

Η Giuliana εμφανίζοντας από νεαρή ηλικία ταλέντο στη ραπτική και το πλέξιμο και με μία δανεική ραπτομηχανή ξεκίνησε να ράβει αρχικά γι’ αυτήν ευφάνταστα χρωματιστά πουλόβερ κόντρα στη μονοχρωμία των ρούχων της εποχής. Η ίδια ήθελε να πείσει τους Ιταλούς από τον περίγυρο της να βάλουν χρώμα στη ζωή τους, πηγαίνοντας κόντρα στα κλισέ της τότε εποχής.

Ο αδερφός της βλέποντας το ταλέντο της και το πάθος της, πουλάει το ποδηλατό του, της αγοράζει καινούρια ραπτομηχανή και γίνεται ο βασικός πωλητής των πουλόβερ της στα καταστήματα της περιοχής. Εκεί ξεκίνησαν όλα για την ίδρυση της εταιρείας!

Με τεράστια απήχηση των σχεδίων στα μάτια των Ιταλών, η πορεία είναι ανοδική και το 1965 ιδρύεται επίσημα και το brand. Το 1968 το πρώτο κατάστημα εκτός ιταλικών συνόρων στο Παρίσι είναι γεγονός. Τα καταστήματα με την πάροδο των χρόνων έφτασαν τα 7000 σε 120 χώρες!

Στην ουσία θεωρείται ο μεγαλύτερος αγοραστής αγνού παρθένου μαλλιού για την παραγωγή μάλλινων προϊόντων παγκοσμίως.

benetton diversity

Πέρα από τα ευφάνταστα σχέδια στα ρούχα που κάνουν άνετη την καθημερινότητα σε χιλιάδες ανθρώπους, η Benetton χαρακτηρίζεται ως το πρώτο brand που υποστήριξε τη συμπερίληψη. Αυτό άρχισε να γίνεται αντιληπτό μέσα από τη σειρά καμπανιών και διαφημίσεων που προκάλεσαν σάλο με τις εικόνες που προέβαλλαν αλλά είχαν και τεράστια απήχηση.

Κάθε διαφήμιση που εμφανιζόταν αποτελούσε μία πρόκληση στα μάτια όλων και μία παγκόσμια εκστρατεία στα εκάστοτε κοινωνικά ζητήματα της εποχής, όπως το AIDS, η ομοφοβία, ο ρατσισμός, η θρησκεία, η θνησιμότητα βρεφών και η φυσική γυναικεία ομορφιά έκαναν την εταιρεία να αποσπάσει σειρά βραβείων.

benetton diversity 3
benetton diversity 2

Πίσω από αυτές τις διαφημιστικές εκστρατείες βρισκόταν ο ιταλός φωτογράφος Oliviero Toscani, που με την προκλητική του ματιά και τους προβληματισμούς που μας δημιουργούσε σε κάθε εικόνα, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν βρίσκομαι εδώ για να πουλάω πουλόβερ, αλλά για να προωθήσω μια εικόνα».

Το 2019 μία ευφάνταστη καμπάνια με τον Luciano Benetton 84 ετών και τον Ayak Madin 18 ετών, μας έκανε να χαμογελάσουμε ξανά. Φορούν και φωτογραφίζονται με τα ίδια ρούχα με τίτλο: «η ομορφιά του να χαμογελάς κοιτάζοντας το μέλλον».

benetton diversity 4

Το 2018, ύστερα από μια τεράστια οικονομική πτώση της εταιρίας, αναλαμβάνει θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής ο Jean Charles de Castelbajac.

Μἐσα από την πολυετή εμπειρία στο χώρο της μόδας και την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις τάσεις και την αισθητική της κοινωνίας, είχε ως κύριο σκοπό του την άνθηση ξανά της Benetton.

benetton diversity 8

Το 2020, ο φωτογράφος Oliviero Toscani μέσω μιας ανάρτησης και διαπληκτισμού απολύεται από την Benetton. Όπως και να συνεχίζεται η ιστορία της εταιρείας, οι καμπάνιες της πάντα θα μας προκαλούν έντονα συναισθήματα, προβληματισμούς στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής και μια γλυκιά νοσταλγία για το brand που συντρόφευε τα εφηβικά μας χρόνια και την μετέπειτα ενήλικη ζωή μας και πλαισιώνει τις αναμνήσεις μας.

Είμαι η Βασιλική Μπουρνάκη, έχω σπουδάσει στο τμήμα κοινωνικής ανθρωπολογίας και ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, γιατί πάντα με ενέπνεε το "διαφορετικό" που βρίσκεται έξω από το δικό μας μικρόκοσμο και την κοινωνία που ζει ο καθένας μας. Ανήκω στην ομάδα του PINTOLIFE για να υποστηρίξω ανθρώπους που βιώνουν αυτοάνοσα νοσήματα ή οτιδήποτε τους κάνει τόσο ξεχωριστούς και "διαφορετικούς".

Proud Editor
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status