Ιούνιος: ο μήνας της διαφορετικότητας

 • Diversity  • Ιούνιος: ο μήνας της διαφορετικότητας
bea ty

Ιούνιος: ο μήνας της διαφορετικότητας

Δικαιωματικά ο Ιούνιος χαρακτηρίζεται ως ο μήνας με τις περισσότερες παγκόσμιες ημέρες. Στο σύνολό του μετράει 37 και μάλιστα οι περισσότερες σχετίζονται ξεκάθαρα με τη προκατάληψη, το ρατσισμό και την εκμετάλλευση που βιώνουν ορισμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

12 ΙΟΥΝΙΟΥ

Στις 12 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Τα εργαζόμενα παιδιά σε όλο τον κόσμο ανέρχονται στα 250 εκατομμύρια και υφίστανται οικονομικής ή άλλης φύσεως εκμετάλλευση. Πρόκειται για παιδιά σκλάβους, παιδιά των φαναριών ή παιδιά στη πορνεία, όλα θύματα της φτώχειας, τα οποία αναγκάζονται να εργάζονται από την ηλικία των 4 ετών, ξεπερνώντας τις φυσικές αντοχές τους.

15 ΙΟΥΝΙΟΥ

Λίγες μέρες αργότερα, στις 15 Ιουνίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων. Η κοινωνία μας εθελοτυφλεί απέναντι στους ηλικιωμένους που βιώνουν έντονα την εκμετάλλευση και τη κακοποίηση, τόσο στις δομές φροντίδας, όσο και μέσα στην ίδια τους την οικογένεια.

19 ΙΟΥΝΙΟΥ

Καθώς ο Ιούνιος προχωράει, στις 19, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας σε Ένοπλες Συγκρούσεις. Η σεξουαλική βία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται πιο έντονα από ποτέ, από τους κρατικούς φορείς, ως εργαλείο τρομοκρατίας των κοινωνιών, με σκοπό τη κατάκτηση εδαφών ή οικονομικών απολαβών στον πολεμικό τομέα.

25 ΙΟΥΝΙΟΥ

Στις 25 Ιουνίου, η παγκόσμια κοινότητα γιορτάζει την Ημέρα της Λεύκης. Μια διαταραχή που οφείλεται στην καταστροφή των μελανοκυττάρων, η οποία χωρίς να είναι μεταδοτική, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα τον έντονο στιγματισμό και δυστυχώς ακόμη και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων που την έχουν.

27 ΙΟΥΝΙΟΥ

Δύο μέρες έπειτα, στις 27 Ιουνίου, γιορτάζεται η Ημέρα της Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας της κοινότητας LGBT- ΛΟΑΤ. Την ημέρα εκείνη η κοινότητα των ΛΟΑΤ, γιορτάζει την υπερηφάνεια – «pride», με φεστιβάλ, πορείες και ομιλίες για τη προστασία των δικαιωμάτων τους.

Οι παραπάνω παγκόσμιες ημέρες είναι ουσιαστικά ένα δείγμα, στο γεγονός ότι εάν συνεχίσει η κοινωνία μας να κάνει διακρίσεις, θα είναι μια κοινωνία κακοποίησης, ένας «τόπος» αφιλόξενος για τις ιδιαίτερες – ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.


Cover Photo By Autumn Goodman on Unsplash

Είμαι η Mίνα και εργάζομαι ως Κοινωνιολόγος καθώς και ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων επιμορφώνοντας ομάδες ενηλίκων στον τομέα των παιδαγωγικών. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα της Ειδικής Αγωγής από το University of Westminster «Specific Learning Difficulties – Dyslexia – Etiology and Symptoms» και του μεταπτυχιακού διπλώματος από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στον τομέα της «Εκπαίδευσης Ενηλίκων». Ανήκω στην ομάδα του PINTOLIFE, γιατί θεωρώ πως για επηρεάσουμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να δράσουμε εμείς!

Proud Editor
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status