Η Plus Size Μόδα από το 1960 έως και σήμερα

 • PintoLife  • Μόδα  • Η Plus Size Μόδα από το 1960 έως και σήμερα
plus size cover 1

Η Plus Size Μόδα από το 1960 έως και σήμερα

Η μόδα Plus Size στη μηχανή του χρόνου

1800-1900

Πίσω στο μακρινό 1800 ο ιδανικός σωματότυπος ήταν το σώμα με καμπύλες και κάπου στο 1900 λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και της μαζικής κατασκευής ρούχων, τα οποία δεν ήταν πλέον χειροποίητα διότι τα μηχανήματα δημιουργούσαν κοινά πατρόν. Αυτό σήμαινε δυσκολότερη εύρεση ρούχων για όλους τους σωματότυπους.

Δεκαετία 1960

Στη δεκαετία του 1960, η επανάσταση ήταν παντού. Οι γυναίκες ενώθηκαν για να καταπολεμήσουν την προκατάληψη που υπήρχε για το βάρος και τις διακρίσεις μέσω ενός κινήματος αποδοχής. Αν και το κίνημα δεν αφορούσε καθόλου την μόδα, έθεσε τα θεμέλια για την αλλαγή που συνέβη την επόμενη δεκαετία.

Δεκαετία 1970

Το 1970, η μόδα αφορούσε το να αγαπάμε το σώμα μας, και τις καμπύλες και να μην προσπαθούμε να τις καλύψουμε. Κατά την διάρκεια αυτή το πρώτο πρακτορείο μόδας στην Αμερική για plus size αλλά και petite μοντέλα έκανε την εμφάνισή του με το όνομα Big Beauties-Little Women Agency.

Δεκαετία 1980

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980 οι οίκοι υψηλής ραπτικής όπως ο Valentino και ο Givenchy άρχισαν να πωλούν ρούχα άνω του 14 νούμερου, λόγω της μείωσης πωλήσεων σε ρούχα υψηλής ραπτικής. Παράλληλα το Mode το οποίο ήταν το πρώτο περιοδικό για plus size fashion, παρουσίαζε άρθρα για τη μόδα, άρθρα lifestyle και άρθρα ευεξίας. Από τα πρώτα τεύχη του, περιελάβανε άρθρα που ζητούσαν από τους σχεδιαστές να φτιάξουν ρούχα σε μεγαλύτερο μέγεθος αντίθετα με τη Vogue που δεν υποστήριζε το diversity. Αργότερα το περιοδικό κατέληξε σε διαφορετικό δρόμο με τα μελλοντικά του τεύχη.

Το περιοδικό Mode ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στην κοινότητα μόδας plus size και έφερε τακτική δουλειά σε σχεδιαστές και μοντέλα που δεν είχαν μεγάλη έκθεση σε άλλα περιοδικά. Το περιοδικό ήταν ένα σημείο καμπής στην καριέρα του μοντέλου Emme και την οδήγησε ως το πρώτο supermodel plus size.

Νέα Χιλιετία

Τα πράγματα πήραν νέα τροπή μετά τη νέα χιλιετία, όπου κοινότητες plus size συγκεντρώθηκαν στο Tumblr για να βρουν ανθρώπους σαν αυτούς και ένα νέο κίνημα body positive δημιουργήθηκε. Το 2008 δημιουργήθηκαν τα fashion blogs γνωστών ευρέως plus size κοριτσιών όπως της Marie Denee, της Gabi Fresh και της Nicolette Mason να ηγούνται της κατηγορίας. Τον επόμενο χρόνο, το 2009 ήρθε το πρώτο Full Figured Fashion Week το οποίο και διοργανώθηκε από το πρώην plus size μοντέλο Gwen Devoe. Η μπλογκόσφαιρα της plus size fashion άνοιξε το δρόμο για τους bloggers και τους YouTubers που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα και προανήγγειλε μια νέα εποχή diversity και body positive.

Σήμερα

Ερχόμαστε στο σήμερα, τα plus size μοντέλα που κοσμούν τα εξώφυλλα των περιοδικών και περπατούν στις πασαρέλες καθώς και ηθοποιοί όλων των μεγεθών πρωταγωνιστούν στην ταινία και στην τηλεόραση. Ακόμα κι έτσι, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Ορισμένα γυναικεία μεγέθη εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στη βιομηχανία της ένδυσης και όλες οι γυναίκες δεν έχουν ίσες επιλογές για την ένδυσή τους.

Είμαι η Ελπίδα, ένα κορίτσι που ζει με Ψωρίαση και λατρεύει τις καμπύλες της. Είμαι νοσηλεύτρια στο επάγγελμα και παράλληλα μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη «Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων». Ανήκω στην ομάδα του PintoLife γιατί θέλω να είμαι κι εγώ μέλος της αλλαγής ως προς τα στερεότυπα που έχει ο κόσμος για την διαφορετικότητα!

Proud Editor
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status