Η Νίκη Χάγια μιλά για τα οφέλη της vegan διατροφής στην εγκυμοσύνη

 • Voices  • Pinto People  • Η Νίκη Χάγια μιλά για τα οφέλη της vegan διατροφής στην εγκυμοσύνη
niki hayia cover 2

Η Νίκη Χάγια μιλά για τα οφέλη της vegan διατροφής στην εγκυμοσύνη

Η Νίκη Χάγια όταν δεν κοιμάται από τις 10:30 το βράδυ μέσα σε ένα αρωματικό πέπλο λεβάντας και δεν κάνει γυμναστική, ετοιμάζει χορτοφαγικά γεύματα και χαιρετά τον ήλιο μέχρι και 106 φορές. Στο μαγικό κόσμο της δημοσιογραφίας προσγειώθηκε πριν από 18 χρόνια και φρόντισε μέσα σε αυτά να περάσει από την τηλεόραση και τα περιοδικά για να καταλήξει στο digital περιβάλλον των sites. Πλέον είναι founder του ladypapaya.com, ραδιοφωνική παραγωγός στον Best και δασκάλα της yoga. Θα την βρείτε να κάνει βόλτες με την κορη της, την Χλόη, στο κέντρο της Αθήνας, να στέκεται στο κεφάλι της σε κάποια παραλία το καλοκαίρι και να ρουφάει τη ενέργεια των Εξαρχείων από το μπαλκόνι της πάνω στην πλατεία. Όνειρό της κάποια στιγμή να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι. Ζώα και άνθρωποι. Στο Instagram θα την βρεις ως @LadyPapayacom να μοιράζεται στιγμές από τη μαγική καθημερινότητά της!

Πότε και πώς αποφάσισες να ακολουθήσεις τη vegan διατροφή;

Υπήρξα χορτοφάγος για 8 χρόνια. Είχα κόψει τα πάντα εκτός από τα ζωικά παράγωγα, δηλαδή γαλακτοκομικά και αυγά. Πριν 2 χρόνια περίπου αποφάσισα να τα κόψω και αυτά και να γίνω vegan. Έχω να φάω ζώα συνολικά 10 χρόνια και τα παράγωγά τους 2, εν ολίγοις. Ο λόγος που αποφάσισα να γίνω αρχικά χορτοφάγος και στη συνέχεια vegan είναι ηθικός και περιβαλλοντικός. Πιστεύω ότι τα ζώα είναι σε αυτόν τον πλανήτη μαζί με εμάς και όχι για εμάς, ενώ είναι γεγονός ότι η βιομηχανία (farming) που τα εκμεταλλεύεται κάνει κακό και στο περιβάλλον, αρκεί κανείς να διαβάσει τις έρευνες και θα το δει αμέσως.

Είσαι μία γυναίκα που ακολουθεί μία ολιστική φιλοσοφία ζωής, μιας που είσαι vegan, κάνεις yoga, διαλογισμό και υποστηρίζεις το wellbeing σε πολλά επίπεδα. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αλλάξεις κατεύθυνση ζωής;

Η ίδια η ζωή μου. Φυσικά και δεν μετανιώνω για τίποτα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ζούσα – αλκοόλ, ναρκωτικά και πάρτι – μέχρι να αποφασίσω να δω τα πράγματα αλλιώς ήταν και αυτός που με οδήγησε στο να θέλω να έχω μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Θα ακουστώ σαν και αυτούς τους guru αυτοβελτίωσης, αλλά το ουράνιο τόξο έρχεται πάντα μετά τη βροχή και η ηρεμία μετά τη φουρτούνα.

Ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος που σκέφτεται να γίνει vegan;

Να δει ντοκιμαντέρ και να διαβάσει έρευνες, ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτή του την απόφαση. Μετά πάλι – αν δεν είναι σίγουρος για το τι και πώς πρέπει να τρώει, να συμβουλευτεί ένα διατροφολόγο που ειδικεύεται στη vegan διατροφή. Και το τονίζω το ειδικεύεται. Και τέλος να μαθαίνει να παίρνει μεγάλες ανάσες κάθε φορά που ακούει ανακρίβειες ή δέχεται επιθέσεις (δυστυχώς υπάρχουν και αυτές, πολλές φορές καλυμμένες με δόσεις χιούμορ) για αυτή του την επιλογή.

Πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα που είναι έγκυος να είναι παράλληλα και vegan; Ποια ήταν η δική σου εμπειρία;

Είναι πολύ εύκολο να είσαι vegan και έγκυος. Τι δυσκολία να έχει το να τρως απολαυστικά πολύχρωμα φαγητά, να γεύεσαι υπέροχα γλυκά με τη γλύκα των χουρμάδων και να δροσίζεσαι με σμούθις; Ακόμα πιο εύκολη την όλη εμπειρία την έκανε το γεγονός ότι είχα στο πλευρό μου τη γυναικολόγο μου, η οποία είναι και εκείνη vegan, την υπέροχη Βασιλική Σκαλαφούρη.

Ποια τα οφέλη της vegan διατροφής στη ζωή μιας νέας μητέρας;

Τα οφέλη ξεκίνουν από πιο πριν, από την εποχή που μία γυναίκα θέλει να συλλάβει. Το γεγονός ότι έχει αποκλείσει τα γαλακτοκομικά, για παράδειγμα, από τη διατροφή της ήδη είναι ένα καταπληκτικό boost για το αναπαραγωγικό της σύστημα. Και αφού γίνει όμως μητέρα, ακολουθώντας μία vegan διατροφή χάνει πιο γρήγορα το βάρος της εγκυμοσύνης (όχι βέβαια ότι σε κυνηγάει και κανείς για να το χάσεις) και έχει γενικότερα έναν οργανισμό που δουλεύει άψογα. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι χτίζει γερές βάσεις για το ίδιο της το παιδί.

Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να ακολουθήσει τη vegan διατροφή;

Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να ξέρει ότι τρώει ζώα; Ας αναλογιστούμε αυτό καλύτερα. Πέρα πάντως από αυτό το να ακολουθήσει ένα παιδί τη vegan διατροφή είναι τόσο εύκολο όσο θα του το κάνουν οι γονείς του.

Μία ολιστική φιλοσοφία ζωής περιλαμβάνει, εκτός των παραπάνω, και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Πιστεύεις πως η δική σου στάση απέναντι στο diversity ενισχύθηκε ή προσαρμόστηκε από τότε που έγινες vegan;

Το να γίνει κάποιος vegan, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι γίνεται καλύτερος και δικαιότερος άνθρωπος, μη ρατσιστής, αποδέχεται τη διαφορετικότητα κοκ. Αυτές είναι αρετές που είτε επιλέγεις να τις έχεις είτε όχι. Στην περίπτωση μου θα έλεγα ότι ενισχύθηκε. Θεωρώ αδιανόητο να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ζώων και όχι για τα δικαιώματα των ανθρώπινων ζώων.

Είναι πολύ εύκολο να είσαι vegan και έγκυος. Τι δυσκολία να έχει το να τρως απολαυστικά πολύχρωμα φαγητά, να γεύεσαι υπέροχα γλυκά με τη γλύκα των χουρμάδων και να δροσίζεσαι με σμούθις;

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί ο όρος inclusivity στο χώρο της ομορφιάς. Ποιά είναι η δική σου άποψη γύρω από την ομορφιά που απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, φύλου, σημαδιών και γενικότερων ιδιαιτεροτήτων;

Μα η ομορφιά πάντα απευθυνόταν σε όλους. Το ότι το κατάλαβαν τώρα οι marketers δείχνει πως και οι άνθρωποι είναι έτοιμοι πλέον να αποδεχτούν το μεγαλείο τους.

Είμαι η Μαίρη και είμαι η εμπνεύστρια και δημιουργός του PINTOLIFE. Ζώντας η ίδια με λεύκη τα τελευταία 13 χρόνια, γνωρίζω τις δυσκολίες και τις ευτυχίες της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης και έχω αφοσιωθεί πλέον στην ανάδειξή τους. Ταξιδεύω σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2006 ως VIP Αεροσυνοδός και Travel Blogger και στόχος μου είναι να εμπνέω και να υποστηρίζω καθημερινά όσους ονειρεύονται μία επιτυχημένη καριέρα και μία ισορροπημένη ζωή, απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα.

Founder
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status