Η Λυδία Κατσανικάκη έχει Αλωπεκία και αυτό την κάνει ΤΟΣΟ ξεχωριστή!

 • Diversity  • Η Λυδία Κατσανικάκη έχει Αλωπεκία και αυτό την κάνει ΤΟΣΟ ξεχωριστή!
lydia katsanikaki

Η Λυδία Κατσανικάκη έχει Αλωπεκία και αυτό την κάνει ΤΟΣΟ ξεχωριστή!

Η Λυδία κατάγεται από τα Χανιά και τα τελευταία χρόνια ζει στο κέντρο της Αθήνας. Ασχολείται με το χώρο της υποκριτικής (πρόσφατα τελείωσαν τα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας που συμμετείχε) αλλά και με το χώρο του μόντελινγκ. Παλαιότερα ήταν ενεργή αθλήτρια στίβου, αργότερα πρωταθλήτρια στην άρση βαρών και βασικά ο αθλητισμός δε σταμάτησε να υπάρχει ποτέ στη ζωή της. Αγαπήσαμε και ξεχωρίσαμε τη Λυδία, όταν συμμετείχε σαν ένα ΤΟΣΟ ξεχωριστό μοντέλο στο GNTM2, προβάλλοντας τη δική της ιδιαιτερότητα, την Αλωπεκία, ως κάτι που την κάνει μοναδική. Τα μηνύματά που πέρασε ήταν πολλά και ουσιαστικά και όλα με οδηγό την αυτοπεποίθηση και την αποδοχή. Στο Instagram/ @LydiaKatsanikaki θα την βρεις να μοιράζεται στιγμές δικιές της καθημερινές, ως ένα κορίτσι που ξέρει να αγαπάει τον εαυτό της, ξέρει να το προβάλλει σωστά και γνωρίζει τη σπουδαιότητα της έμπνευσης με ουσία – σε έναν κόσμο του Instagram που κατακλύζεται από λανθασμένα πρότυπα τελειότητας.

Αυτό είναι το δικό της ταξίδι αποδοχής της Αλωπεκίας.

Σε ποιά ηλικία ανακάλυψες ότι έχεις αλωπεκία και πώς έγινε αυτό;

Πρέπει να ήμουν 10, το καλοκαίρι που θα έμπαινα Πέμπτη δημοτικού.

Ποιά ήταν η πρώτη σου σκέψη όταν είδες τα πρώτα σημάδια;

Ξαφνιάστηκα λόγω του ότι δεν είχα αντιμετωπίσει ξανά κάτι τέτοιο.

Πώς αντιμετωπίζεις την αλωπεκία; Κάνεις κάποια θεραπεία;

Στην αρχή η οικογένεια μου έψαξε να βρει όλες τις πιθανές θεραπείες, είχα προβεί σε κάποιες τότε. Με τον καιρό τις σταμάτησα, διότι τις περισσότερες απ’ αυτές θα τις έλεγα επίπονες. Λεπτομέρειες δε θυμάμαι, καθώς έχουν περάσει χρόνια. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πως αν με ενδιέφερε να ξαναβγούν τρίχες, θα τις συνέχιζα.

Πώς είναι η ζωή σου σήμερα, ζώντας με αλωπεκία; Έχεις αποδεχτεί τη διαφορετικότητά σου;

Όπως ήταν από τη πρώτη στιγμή. Ποτέ δεν ένιωσα διαφορετική απ’ τους υπόλοιπους. Καθώς θυμάμαι να έχω πάντα στήριξη και από την οικογένεια μου αλλά και από τις φίλες μου. Που συνεχίζω να έχω τις ίδιες μέχρι και σήμερα. Σαφώς και θα υπάρξουν αδιάκριτα βλέμματα σε κάθε χώρο που θα βρεθώ, όμως ποτέ δεν με ένοιαξε και αυτό είναι το πιο σημαντικό για να αποδεχθείς τον εαυτό σου, όπως μπορεί να είναι αυτός.

Ποτέ δεν ένιωσα διαφορετική απ’ τους υπόλοιπους και ποτέ δε με ένοιαξαν τα αδιάκριτα βλέμματα. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό για να αποδεχθείς τον εαυτό σου, όπως μπορεί να είναι αυτός.

Επηρέασε η αλωπεκία την προσωπική και επαγγελματική σου ζωή;

Την προσωπική μου ζωή όχι, καθώς σε κάθε γνωριμία έχω αυτοπεποίθηση, οπότε δεν αφήνω και πολλά περιθώρια. Τα επαγγελματικά μου μεγαλώνοντας επηρεάστηκαν θετικά. Στον καλλιτεχνικό τομέα, το διαφορετικό είναι πάντα αποδεκτό και αρεστό. Πόσο μάλλον όταν το διαφορετικό στοιχείο που διαθέτεις είναι μειοψηφία στο χώρο.

Πιστεύεις πως τα social media και το internet έχουν βοηθήσει ώστε να γίνει η αλωπεκία αποδεκτή στις μέρες μας;

Σίγουρα όχι στο επιθυμητό αποτέλεσμα που θα ήθελα εγώ για τη κοινωνία μας. Αποδεκτή θα γίνει, όταν οι άνθρωποι που πάσχουν από αλωπεκία αποδεχτούν πρώτα οι ίδιοι τον εαυτό τους. Σαφώς όμως έχουν γίνει βήματα και κυρίως ως προς την ενημέρωση. Μέρα με τη μέρα γίνομαι παραπάνω αισιόδοξη.

Είσαι ένα κορίτσι που βγήκες μπροστά, μίλησες για την αλωπεκία και ανέδειξες αυτή τη διαφορετικότητα μέσα από την τηλεόραση. Μετά το GNTM πόσο άλλαξε η ζωή σου;

Η ζωή μου άλλαξε μόνο λόγω της αναγνωρισιμότητας. Είδα μέσα σε ένα βράδυ να παίρνει μεγάλη δημοσιότητα το πρόσωπο και το όνομα μου και εκεί κατάλαβα πόση δύναμη έχουν τα social media.

Στον καλλιτεχνικό τομέα, το διαφορετικό είναι πάντα αποδεκτό και αρεστό. Πόσο μάλλον όταν το διαφορετικό στοιχείο που διαθέτεις είναι μειοψηφία στο χώρο.

Ποιά συμβουλή θα έδινες σε όποιον ζει με αλωπεκία και φοβάται να το αποδεχτεί;

Να αγαπήσει τον εαυτό του, με όποιες αλλαγές του έφερε η ζωή. Αυτό που θεωρεί αδυναμία να το μετατρέψει σε δύναμη. Και φυσικά να έχει δίπλα του ανθρώπους με θετική ενέργεια, που τον αγαπούν.

Πώς κάνεις Pin-To-Life; Τι σε “καρφιτσώνει” στη ζωή; Τι σου δίνει αισιοδοξία στην καθημερινότητά σου;

Έχω μια στάση ζωής, η οποία είναι αισιόδοξη. Αυτό σημαίνει πως βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Δεν αφήνω μια αρνητική κατάσταση να με φρενάρει, θα βρω πάντα μια λύση. Πιστεύω στις δυνάμεις μου. Ακόμα και στις δυσκολίες βρίσκω ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη. Συνηθίζω να συγχωρώ τους ανθρώπους, γιατί αυτό μου προσφέρει ψυχική γαλήνη. Τέλος, κάτι που μου δίνει αμέτρητη αισιοδοξία, είναι η προσφορά του ανθρώπου στον άνθρωπο, στα ζώα, στη φύση.

Είμαστε μία μοναδική ομάδα!

Pinto Team
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status