Ένα έργο ζωής: O Peter Tabichi είναι ο καλύτερος δάσκαλος του κόσμου

 • PintoLife  • Living  • Ένα έργο ζωής: O Peter Tabichi είναι ο καλύτερος δάσκαλος του κόσμου
peter tabichi cover 1

Ένα έργο ζωής: O Peter Tabichi είναι ο καλύτερος δάσκαλος του κόσμου


Μερικά πρόσωπα αξίζει να τα γνωρίζει ο κάθενας από εμάς. Ένα από αυτά, είναι και ο Peter Tabichi. Με καταγωγή από την Κένυα ο 36χρονος άνδρας, είναι ο δάσκαλος που όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε, αφού οι λόγοι που τον κάνουν μοναδικό ξεπερνούν τους συνηθισμένους.

Διδάσκει μαθηματικά και φυσική στο Μικτό Δημοτικό Σχολείο Keriko στο χωριό Πουάνι, μίας αγροτικής περιοχής στην Κένυα. Το 2019 κατάφερε να βραβευτεί ως ο καλύτερος δάσκαλος του κόσμου, αφού ανάμεσα σε 10.000 υποψηφιότητες που προερχόταν από 179 χώρες, τιμήθηκε με το βραβείο Varkey Foundation Global Teacher Prize 2019.

Ο Peter Tabichi δεν είναι ο κλασικός δάσκαλος που όλοι γνωρίζουμε.

Δρώντας σε μία περιοχή στην οποία περισσότεροι από το 90% των μαθητών του προέρχονται από φτωχές οικογένειες, το 1/3 των παιδιών είναι ορφανά, τα ναρκωτικά και οι εφηβικές εγκυμοσύνες είναι καθημερινά φαινόμενα, πολλοί μαθητές παρατούν το σχολείο, ενώ η αναλογία μαθητών – καθηγητών είναι 58 προς 1, τίποτα δεν είναι συνηθισμένο.

Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος λοιπόν, έχει αφιερώσει τη ζωή του για να βοηθήσει και να αλλάξει ριζικά τις ζωές των μαθητών του.

Το έργο του δεν περιορίζεται στα στενά όρια μία αίθουσας, καθώς μάχεται για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των ανθρώπων στην ευρύτερη κοινότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δίνει το 80% του μισθού του σε έργα της τοπικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της αειφόρου γεωργίας και αγωνίζεται για την ειρήνη μεταξύ διαφορετικών εθνοφυλετικών ομάδων και θρησκειών.

Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος του επισιτισμού στην ευρύτερη κοινότητα Rift Valley, η οποία βιώνει λιμό κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια, διδάσκοντας στους ντόπιους πώς να καλλιεργούν ανθεκτικές σε λιμούς καλλιέργειες.

Photo via The Guardian

Είμαι πάρα πολύ περήφανος για τους μαθητές μου. Δεν έχουμε τις εγκαταστάσεις που πολλά σχολεία θεωρούν δεδομένες, οπότε ως δάσκαλος θέλω απλώς να έχω θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στη χώρα μου αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική.

Peter Tabichi


Η απόλυτη εμπιστοσύνη του Peter Τabichi στις ικανότητες των μαθητών του, αποδείχθηκε σωστή όταν το σχολείο στο οποίο δίδασκε, κέρδισε μερικά από τα καλύτερα σχολεία της χώρας στην Έκθεση Επιστήμης και Μηχανικής στην Κένυα, το 2018.

Οι μαθητές του παρουσίασαν μια συσκευή που είχαν εφεύρει για να επιτρέψουν σε τυφλούς και κωφούς να μετρήσουν αντικείμενα. Στη συνέχεια, η ομάδα Μαθηματικών Επιστημών του σχολείου προκρίθηκε στη Διεθνή Έκθεση Επιστήμης και Μηχανικής INTEL 2019 στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Επίσης, οι μαθητές του Peter Τabichi κέρδισαν ένα βραβείο από τη Βασιλική Εταιρεία Χημείας, αφού αξιοποίησαν την ζωή των φυτών που υπήρχαν στην περιοχή τους, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε μία περιοχή όπου μαστίζεται από κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες, τα κορίτσια υπερισχύουν αριθμητικά σε όλες τις ομάδες που πήραν μέρος στις επιστημονικές εκθέσεις!

Photo via The Guardian

Για να είσαι σπουδαίος δάσκαλος πρέπει να είσαι δημιουργικός και να αγκαλιάσεις την τεχνολογία. Πρέπει πραγματικά να αγκαλιάσετε αυτούς τους σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας. Πρέπει να κάνετε περισσότερα και να μιλήσετε λιγότερο.

Peter Tabichi

Ο Peter Tabichi ζει και αναπνέει για να διδάσκει, επιδιώκοντας να επιφέρει πραγματικές αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων. Με το να κάνει τους μαθητές του να πιστεύουν στον εαυτό τους, βελτίωσε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση τους, βοηθώντας τους να θέτουν συνεχώς νέους στόχους.

Κατάφερε με την δράση του να διπλασιάσει τις εγγραφές στο σχολείο από 200 σε 400 μέσα σε 3 χρόνια και να μειώσει τις περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς από 30 την εβδομάδα σε μόλις τρεις.

Ο ίδιος δηλώνει: «Είμαι πάρα πολύ περήφανος για τους μαθητές μου. Δεν έχουμε τις εγκαταστάσεις που πολλά σχολεία θεωρούν δεδομένες, οπότε ως δάσκαλος θέλω απλώς να έχω θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στη χώρα μου αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική», ενώ συνεχίζει: «Για να είσαι σπουδαίος δάσκαλος πρέπει να είσαι δημιουργικός και να αγκαλιάσεις την τεχνολογία. Πρέπει πραγματικά να αγκαλιάσετε αυτούς τους σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας. Πρέπει να κάνετε περισσότερα και να μιλήσετε λιγότερο”.


Όταν υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Peter Tabichi, σίγουρα η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι ζωντανή!


Cover Photo Via Global Teacher Prize

Η Κερασία είναι Φιλόλογος με Master στις Δημόσιες Διεθνείς Σχέσεις και σπουδές στο Digital Marketing. Ανήκει στην ομάδα του PINTOLIFE γιατί πιστεύει πως η απόλυτη εσωτερική και εξωτερική ομορφιά βρίσκεται στην ποικιλομορφία!

Proud Editor
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status