Δέσποινα Πάνου: “Η Πάρεση μου δημιούργησε κρίση ταυτότητας και αυτο-αποδοχής”

 • Diversity  • Δέσποινα Πάνου: “Η Πάρεση μου δημιούργησε κρίση ταυτότητας και αυτο-αποδοχής”
despoina panou

Δέσποινα Πάνου: “Η Πάρεση μου δημιούργησε κρίση ταυτότητας και αυτο-αποδοχής”

Η Δέσποινα κατάγεται από τη Σαλαμίνα, είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο πρώτο έτος των μεταπτυχιακών της σπουδών, με αντικείμενο την Προσωποκεντρική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία του Πανεπιστήμιου του Strathclyde. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας, λατρεύει την ποίηση και την ελληνική λογοτεχνία και ασχολείται ενεργά με τα πολιτιστικά θέματα του νησιού της, διατηρώντας μια στήλη πολιτισμού στο περιοδικό Animartists – ως επιμελήτρια και συντάκτρια παράλληλα. Όταν ήταν 12 ετών έπαθε πάρεση προσωπικού νεύρου στη δεξιά πλευρά του προσώπου της, κάτι που δημιούργησε κρίση ταυτότητας και κλονίστηκε η αποδοχή του εαυτού της. Η φράση που την αντιπροσωπεύει και θέλει να ακούγεται παντού είναι πως ΄΄Όλα αλλάζουν, όταν εσύ αλλάζεις΄΄. Μπορείς να βρεις τη Δέσποινα και στο Instagram/ Dep1panou.

Αυτή είναι η δική της ιστορία αποδοχής.

Πες μας τι ακριβώς σου συνέβη.

Ήμουν 12 ετών όταν έπαθα την πάρεση προσωπικού νεύρου στη δεξιά πλευρά του προσώπου μου και ίσως προέκυψε λόγω κάποιου ιού, καθώς είχε εντοπιστεί τότε μια πολύ μικρή φλεγμονή στην πρώτη μαγνητική εγκεφάλου που είχα κάνει. Ωστόσο, με σαφήνεια ποτέ δεν προσδιορίστηκε ο λόγος που προέκυψε η πάρεση.

Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη όταν πήρες τα αποτελέσματα;

Η αλήθεια είναι ότι λόγω ηλικίας, δεν αντιλαμβανόμουν με καθαρότητα τι ακριβώς συνέβαινε. Αυτή την περίοδο την περιγράφω ως ένα κακό έργο που απλά ήμουν μια μαριονέτα και κανόνιζαν άλλοι για μένα, με τραβούσαν δεξιά και αριστερά, από εξέταση σε εξέταση. Δεν κατάλαβα τότε τι ακριβώς ήταν αυτή η πάρεση, το αντιλήφθηκα πολύ καλύτερα όταν πέρασαν κάποια χρόνια και άρχισαν διάφοροι να ασχολούνται. Έτσι, έψαξα και έμαθα τι είναι, μέχρι εκείνη τη στιγμή έβλεπα απλά ότι το πρόσωπο μου δεν είχε συμμετρία και φυσικά με ενοχλούσε πολύ. Ωστόσο, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα περάσει και θα γίνω καλά.

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες ως παιδί/έφηβη και ποιες αντιμετωπίζεις ακόμη στην καθημερινότητα σου;

Όταν συνέβη είχα μπει ήδη στην εφηβεία, σε μια περίοδο πολύ ρευστή. Η πάρεση μου δημιούργησε κρίση ταυτότητας και αποδοχής του εαυτού μου. Δεν με είδα ποτέ όμορφη, πάντα με ενοχλούσε, που το πρόσωπο μου δεν ήταν ίσιο. Δεν είχα αυτοπεποίθηση και με θεωρούσα πολύ κατώτερη από όλους τους άλλους και κυρίως από τα κορίτσια της ηλικίας μου.

Η μη αποδοχή του εαυτού με ακολουθεί μέχρι σήμερα και φυσικά όλα αυτά τα χρόνια έχει βρεθεί αρκετός κόσμος να ασχοληθεί με την ασυμμετρία του προσώπου μου, χρησιμοποιώντας αδιάκριτες ερωτήσεις και χλευαστικά σχόλια.

Η πάρεση μου δημιούργησε κρίση ταυτότητας και αποδοχής του εαυτού μου. Δεν με είδα ποτέ όμορφη, πάντα με ενοχλούσε, που το πρόσωπο μου δεν ήταν ίσιο. Δεν είχα αυτοπεποίθηση και με θεωρούσα πολύ κατώτερη από όλους τους άλλους και κυρίως από τα κορίτσια της ηλικίας μου.

Κάνεις κάποια θεραπεία/αποκατάσταση;

Τα τελευταία 3 χρόνια, αφού είχαν περάσει 10 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε στη ζωή μου, σε συνεργασία με την μοναδική φυσικοθεραπεύτρια μου, μπήκαμε σε έναν αγώνα που είχε πολύ πόνο σωματικό και ψυχικό για μένα. Καθώς τα χρόνια που είχαν περάσει ήταν πολλά, δεν μου δόθηκαν αρχικά πολλές ελπίδες για πλήρη αποκατάσταση, αλλά αποφάσισα πως δεν θα σταματήσω ότι και να γίνει.

Δέχθηκα ότι θεραπεία μου πρότεινε η ειδικός και μαζί πορευτήκαμε, κάνοντας θεραπεία με ρεύμα, βελόνες και φυσικά μαλάξεις. Συνεχίζω μέχρι σήμερα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και συμβουλές της και το πρόσωπο μου πλέον έχει πάρει μια εντελώς διαφορετική μορφή, που πολλές φορές δεν το πιστεύω ούτε εγώ η ίδια.

Πώς είναι η ζωή σου σήμερα; Έχεις αποδεχτεί τη διαφορετικότητα σου;

Μετά από αρκετά χρόνια προσωπικής θεραπείας, κατάφερα τον τελευταίο ενάμιση να μπορέσω να το ανοίξω και να το τοποθετήσω μπροστά μου. Να την δω βαθιά, ως κομμάτι μου, ως κάτι που με κάνει ολόκληρη και που θα υπάρχει πάντα πάνω μου και φυσικά μέσα μου.

Η επίγνωση έρχεται σιγά σιγά, το πένθος κάνει τον κύκλο του και όσο περνάει ο καιρός την πλησιάζω όλο και πιο πολύ. Συνοδοιπόρος μου και φύλακας άγγελος σε αυτή τη διαδρομή και προσπάθεια, ο θεραπευτής μου που μέσα από τα δικά του μάτια, με βλέπω και εγώ μοναδική, βλέπω αυτό που με κάνει διαφορετική ως κάτι ξεχωριστό.

Μετά από αρκετά χρόνια προσωπικής θεραπείας, κατάφερα τον τελευταίο ενάμιση να μπορέσω να το ανοίξω και να το τοποθετήσω μπροστά μου. Να την δω βαθιά, ως κομμάτι μου, ως κάτι που με κάνει ολόκληρη και που θα υπάρχει πάντα πάνω μου και φυσικά μέσα μου.

Επηρέασε η πάρεση την προσωπική και επαγγελματική σου ζωή;

Στο επαγγελματικό κομμάτι της ζωής μου δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα, εργάζομαι από τα 20 μου και ποτέ δεν έχει τεθεί αυτό το θέμα και πραγματικά νιώθω ευλογημένη. Όσον αφορά την προσωπική μου ζωή, ναι, κατά καιρούς θίγεται, φυσικά μέσω της απόρριψης, κάτι που στο παρελθόν με πονούσε πολύ, αλλά πλέον είμαι πολύ συμφιλιωμένη με το γεγονός ότι κάπου και σε κάποιους δεν θα αρέσει αυτό το πράγμα και είναι πολύ εντάξει αυτό μέσα μου. Προσπαθώ να στρέφω το βλέμμα μου πάντα στα όμορφα πράγματα γύρω μου.

Πιστεύεις πως τα social media και το internet έχουν βοηθήσει ώστε ο κόσμος να αποδεχτεί το διαφορετικό;

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνει αποδεκτό το διαφορετικό. Τα social media κυριαρχούν στις ζωές μας και καθημερινά προβάλλονται ιστορίες και πρότυπα διαφορετικότητας. Ωστόσο, πιστεύω ότι η αποδοχή του διαφορετικού κρύβεται μέσα στον κάθε άνθρωπο, κατά πόσο ανοιχτός είναι να δει και να αγκαλιάσει κάθετι που δεν είναι ακριβώς στα μέτρα του, σαν να είναι. Μέσα στην ετερότητα κρύβεται μια μαγεία, διαφορετικές ιστορίες, συνθήκες, μοιράσματα που τελικά μπορεί να έχουν ως απόρροια πολλά κοινά. Μόνο αν είμαστε ανοιχτοί μπορούμε να αποδεχτούμε και να ενσωματώσουμε το διαφορετικό!

Πιστεύω ότι η αποδοχή του διαφορετικού κρύβεται μέσα στον κάθε άνθρωπο, κατά πόσο ανοιχτός είναι να δει και να αγκαλιάσει κάθετι που δεν είναι ακριβώς στα μέτρα του, σαν να είναι. Μέσα στην ετερότητα κρύβεται μια μαγεία, διαφορετικές ιστορίες, συνθήκες, μοιράσματα που τελικά μπορεί να έχουν ως απόρροια πολλά κοινά.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε όποιον ζει με κάποια διαφορετικότητα και φοβάται να την αποδεχτεί;

Μπορώ να συναισθανθώ πως είναι αυτός ο φόβος και η άρνηση της αυτο-αποδοχής, γι αυτό θα συμβούλευα κάποιον να πάρει όσο χρόνο χρειάζεται για να κατανοήσει τι ακριβώς του συμβαίνει πρώτα, να το δει, να το επεξεργαστεί, να το πενθήσει, να το κλάψει και να προσπαθήσει όταν νιώσει έτοιμος να το κοιτάξει κατάματα και να του χαμογελάσει και φυσικά να μην ντραπεί να ζητήσει βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας αν την έχει ανάγκη.

Πώς κάνεις Pin-To-Life; Τι σε ‘καρφιτσώνει’ στη ζωή; Τι σου δίνει αισιοδοξία στην καθημερινότητα σου;

Η αισιοδοξία μου προκύπτει από το όνειρο μου να καταφέρω να γίνω επαγγελματίας ψυχικής υγείας. Οι μεταπτυχιακές σπουδές που κάνω στην ψυχοθεραπεία που δίνουν το κίνητρο να βλέπω την κάθε μέρα διαφορετική και πολύ καλύτερη, Παίρνω τρομερή δύναμη, όταν ασχολούμαι με τη μελέτη του αντικειμένου και φυσικά από την προοπτική πως κάποια μέρα θα σταθώ απέναντι σε όποιον-όποια με έχει ανάγκη και θα διανύσουμε μαζί το ταξίδι της ζωής του.


Είμαι η Μαίρη και είμαι η εμπνεύστρια και δημιουργός του PINTOLIFE. Ζώντας η ίδια με λεύκη τα τελευταία 13 χρόνια, γνωρίζω τις δυσκολίες και τις ευτυχίες της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης και έχω αφοσιωθεί πλέον στην ανάδειξή τους. Ταξιδεύω σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2006 ως VIP Αεροσυνοδός και Travel Blogger και στόχος μου είναι να εμπνέω και να υποστηρίζω καθημερινά όσους ονειρεύονται μία επιτυχημένη καριέρα και μία ισορροπημένη ζωή, απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα.

Founder
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status