Άννα Λιάλιου: Ζώντας με Ατοπική Δερματίτιδα από παιδί

 • Diversity  • Άννα Λιάλιου: Ζώντας με Ατοπική Δερματίτιδα από παιδί
Anna Lialou

Άννα Λιάλιου: Ζώντας με Ατοπική Δερματίτιδα από παιδί

Η Άννα Λιάλιου είναι μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου και προετοιμάζεται αυτόν τον καιρό για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι ένα κορίτσι που ζει με ατοπική δερματίτιδα από 8 ετών και πέρασε μεγάλα διαστήματα που ένιωθε άσχημα με τον εαυτό της, κυρίως λόγω της ξηρότητας και της φαγούρας που προκαλεί η νόσος. Σήμερα, αντιμετωπίζει την ατοπική δερματίτιδα με βιοσυντονισμό και συνεχή ενυδάτωση με ειδικές κρέμες. Προσπαθεί στην καθημερινότητά της να σκέφτεται θετικά, να σκέφτεταιι πως δεν είναι μόνη και πως όπως οι δυσκολίες κάποια στιγμή τελειώνουν. με υπομονή και αισιοδοξία.

Σε ποιά ηλικία και πώς ανακάλυψες ότι έχεις ατοπική δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία νόσος που γίνεται φανερή από τη βρεφική ηλικία. Ο παιδίατρος είχε αναγνωρίσει πως το δέρμα μου ήταν ξηρό, ωστόσο εγώ την εμφάνισα στην ηλικία των 8 ετών, όταν πήγαινα Τρίτη δημοτικού.

Ποιά ήταν η πρώτη σου σκέψη όταν είδες τα πρώτα σημάδια;

Τα πρώτα σημάδια ήταν κυρίως η έντονη ξηρότητα και φαγούρα. Ο συνδυασμός αυτών οδηγούσε και στην εμφάνιση του εκζέματος. Το δέρμα μου γινόταν όλο και πιο κόκκινο και οι πληγές αισθητές. Ένιωθα πολύ άσχημα με τον εαυτό μου καθώς δε μπορούσα να καταλάβω ακριβώς τι μου συνέβη μέχρι που οι γονείς μου απευθύνθηκαν σε γιατρούς, οι οποίοι αναγνώρισαν τη νόσο.

Πώς αντιμετωπίζεις την ιδιαιτερότητα αυτή; Κάνεις κάποια θεραπεία; Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;

Η αντιμετώπιση αυτής της νόσου πραγματοποιείται με εναλλακτικούς τρόπους. Αρχικά, είναι σημαντικό να ψάχνεις πληροφορίες, να παρακολουθείς σεμινάρια, να συμβουλεύεσαι γιατρούς. Η δική μου θεραπεία είναι ο βιοσυντονισμός και η συνεχής ενυδάτωση με κρέμες ειδικές για την ατοπική δερματίτιδα. Με βοηθάει, επίσης, να κάνω καθημερινά γυμναστική. Τις ημέρες, όμως, που το έκζεμα είναι έντονο, προτιμώ να κάνω πιο ήπιες ασκήσεις όπως η yoga. Αρκετά σημαντική είναι και η διατροφή καθώς επηρεάζει έναν τέτοιο οργανισμό. Για το λόγο αυτό, αποφάσισα να απομακρύνω τη ζάχαρη, το αλάτι, τη γλουτένη καθώς και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πώς είναι η ζωή σου σήμερα, ζώντας με την ατοπική δερματίτιδα; Έχεις αποδεχτεί τη διαφορετικότητά σου;

Για να μπορέσω να αποδεχτώ τη διαφορετικότητα μου, χρειάστηκε να δουλέψω αρκετά. Σε μια περίοδο που είχα σχεδόν ένα χρόνο να εμφανίσω έκζεμα νόμιζα πως είχε εξαφανιστεί. Συνειδητοποίησα, όμως πως αυτό θέλει ειδική φροντίδα και προπάντων να το αποδεχτείς και να το αγαπήσεις. Γιατί με αυτό ζεις κάθε μέρα και γιατί δεν γνωρίζεις πότε μπορεί να το ξανά εμφανίσεις. Η ζωή μου πλέον χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη φροντίδα για τον εαυτό μου. Προσπαθώ να διώχνω το άγχος, κάνοντας δραστηριότητες που μου αρέσουν και με χαλαρώνουν.

Επηρέασε η ατοπική δερματίτιδα την προσωπική και επαγγελματική σου ζωή;

Η αλήθεια είναι πως δεν ήμουν δυνατή. Προσπαθούσα να καταλάβω τι μου συμβαίνει και δεν υπήρχε απάντηση σε αυτό. Σε περιόδους έξαρσης το πρόσωπο, ο λαιμός μου και τα χέρια μου είχαν πληγές που ήταν έντονες και αισθητές. Εκείνο το διάστημα ένιωθα άσχημα, ένιωθα σαν ένα τέρας. Δεν πήγαινα στο σχολείο καθώς δεν έβγαινα από το σπίτι.

Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά, να σκέφτομαι πως δεν είμαι μόνη, πως όπως οι δυσκολίες κάποια στιγμή τελειώνουν έτσι και εγώ θα καταφέρω να αντιμετωπίσω κάθε έξαρση.

Πιστεύεις πως τα social media και το internet έχουν βοηθήσει ώστε να γίνει η ατοπική δερματίτιδα αποδεκτή στις μέρες μας;


Όταν άρχισα να ψάχνω περισσότερο, ανακάλυψα πως στα social media υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι, από το εξωτερικό κυρίως που κοινοποιούσαν τις φωτογραφίες τους από το δικό τους ταξίδι. Μετά από αυτό πίστεψα πραγματικά, πως δεν είμαι μόνη σε όλο αυτό. Θεωρώ, επομένως, πως τα social βοηθούν στην αποδοχή της ατοπικής δερματίτιδας σε μεγάλο βαθμό.

Ποιά συμβουλή θα έδινες σε όποιον ζει με ατοπική δερματίτιδα και φοβάται να το αποδεχτεί;


Το σημαντικό για να μην εμφανίζονται τα έντονα σημάδια θεωρώ πως είναι η καλή ψυχολογία και η καλή διατροφή. Οπότε η εμφάνιση ή όχι αυτών είναι αποκλειστικά στο χέρι μας. Αν προσέχουμε λίγο παραπάνω, αγαπήσουμε, αποδεχτούμε και φροντίσουμε τον εαυτό μας, μπορούμε να ζήσουμε μία ήρεμη ζωή, περιορίζοντας το έκζεμα.

Πώς κάνεις Pin-To-Life; Τι σε “καρφιτσώνει” στη ζωή; Τι σου δίνει αισιοδοξία στην καθημερινότητά σου;

Αυτό που μου δίνει αισιοδοξία είναι πως πάντα μετά από κάθε έξαρση, συνειδητοποιώ πως αντιμετώπισα μία δυσκολία καθώς βλέπω το δέρμα μου να «αλλάζει». Μετά από κάθε δυσκολία γίνεσαι πιο δυνατός. Σαν άνθρωπος απέκτησα περισσότερη δύναμη. Θέλει, επίσης, ατελείωτη υπομονή και θετικές σκέψεις. Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά, να σκέφτομαι πως δεν είμαι μόνη, πως όπως οι δυσκολίες κάποια στιγμή τελειώνουν έτσι και εγώ θα καταφέρω να αντιμετωπίσω κάθε έξαρση.

Είμαι η Μαίρη και είμαι η εμπνεύστρια και δημιουργός του PintoLife. Ζώντας η ίδια με λεύκη τα τελευταία 13 χρόνια, γνωρίζω τις δυσκολίες και τις ευτυχίες της διαφορετικότητας και έχω αφοσιωθεί πλέον στην ανάδειξή της. Ταξιδεύω σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2006 ως VIP Αεροσυνοδός και Travel Blogger και στόχος μου είναι να εμπνέω και να υποστηρίζω καθημερινά όσους ονειρεύονται μία επιτυχημένη καριέρα και μία ισορροπημένη ζωή, απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα.

Founder
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status