Αλωπεκία: Τι είναι, τύποι της νόσου, συμπτώματα και θεραπεία

 • Diversity  • Αλωπεκία: Τι είναι, τύποι της νόσου, συμπτώματα και θεραπεία
alopecia 4

Αλωπεκία: Τι είναι, τύποι της νόσου, συμπτώματα και θεραπεία

Τι είναι

Όλοι καταλαβαίνουμε, πόσο σημαντικό αισθητικό ρόλο διαδραματίζουν τα μαλλιά στην εμφάνιση αλλά και στην ψυχολογία μας. Το ίδιο σημαντικό ρόλο, όμως, παίζουν στην ψυχολογία μας και οι νόσοι αυτών. Η αραίωση αλλά και η απώλεια τους προκαλούν ζητήματα τόσο προσωπικά (μειωμένη αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, ανασφάλεια) όσο και κοινωνικά (αποδοχή, απομόνωση).

Αλωπεκία είναι η ορατή μείωση της πυκνότητας των μαλλιών, η οποία όταν γίνεται αισθητή από τον ασθενή αντικατοπτρίζει ελάττωση περίπου κατά 30%.

Πώς και πότε ξεκινάει

Ο αριθμός των τριχικών μας θυλάκων, των υποδοχέων δηλαδή που στεγάζουν την κάθε τρίχα, παραμένει σταθερός μετά τη γέννηση, όσο όμως αυξάνει η επιφάνεια του δέρματος μεγαλώνοντας, μειώνεται η πυκνότητά τους. Ο τριχικός θύλακας χαρακτηρίζεται από μια κυκλική δραστηριότητα, κατά την οποία η τρίχα περνάει από την Αναγενή φάση στο Καταγενές στάδιο και ακολούθως στο Τελογενές στάδιο. Όταν διαταράσσεται ο κύκλος αυτός δημιουργούνται διαφορετικές παθολογίες. Η διάρκεια ζωής της τρίχας είναι περίπου 1000 μέρες, ενώ καθημερινά χάνουμε φυσιολογικά περίπου 100 τρίχες.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Αναλόγως του είδους της αλωπεκίας μπορεί να παρατηρηθεί έντονη τριχόρροια, εκτεταμένη αραίωση εστιακή ή γενικευμένη, ακόμα και κατά τόπους αποψιλωτικές περιοχές- δηλαδή σημεία του τριχωτού με πλήρη απώλεια μαλλιών Πολλές φορές μπορεί να πάσχει και το στέλεχος της τρίχας, οπότε τα μαλλιά να είναι αδύναμα, να μη μεγαλώνουν, να σπάνε ή να περιστρέφονται σε σχηματισμούς. Τέλος, η αλωπεκία μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας γενικότερης παθολογίας του δέρματος στα πλαίσια κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος.

Η διάρκεια ζωής της τρίχας είναι περίπου 1000 μέρες, ενώ καθημερινά χάνουμε φυσιολογικά περίπου 100 τρίχες.

Photo: Lee Malone

Τύποι της νόσου

Οι αλωπεκίες διακρίνονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες :
– Μη ουλωτικές
– Ουλωτικές (μόνιμη καταστροφή των τριχικών θυλάκων και απώλειας τριχών)

Οι δυο πιο συχνές αλωπεκίες που συχνά απασχολούν το γενικό πληθυσμό είναι η ανδρογενετική αλωπεκία και η γυροειδής αλωπεκία. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η συχνότερη αιτία απώλειας τριχών σε άντρες και γυναίκες με χαρακτηριστική κατανομή στο πρόσθιο και ανώτερο τμήμα του τριχωτού της κεφαλής. Είναι το σύνηθες πρότυπο που παρατηρούμε στους άντρες αλλά και στις γυναίκες με ορμονικά προβλήματα. Οφείλεται σε διαταραχή στο μεταβολισμό των ανδρογόνων και μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και από νεαρή ηλικία.

Η γηροειδής αλωπεκία μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε έντριχη περιοχή, τριχωτό κεφαλής, φρύδια, βλεφαρίδες, κορμό, ενώ η αιτιολογία της δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί. Εμφανίζεται με στρογγυλές, νομισματοειδείς περιοχές απουσίας τριχών ανάμεσα σε υγιείς περιοχές. Προκαλεί έντονο αισθητικό πρόβλημα στους πάσχοντες καθώς και άγχος για πιθανή ολική απώλεια τριχών.

Κάθε αλωπεκία θα πρέπει καταρχάς να αντιμετωπίζεται με χαμόγελο. Η καλή ψυχολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή έκβαση όλων των θεραπειών.

Photo: Instagram/ @Gail Mabalane

Πώς αντιμετωπίζεται;

Κάθε αλωπεκία θα πρέπει καταρχάς να αντιμετωπίζεται με χαμόγελο. Η καλή ψυχολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή έκβαση όλων των θεραπειών. Η έγκαιρη και σωστή θεραπεία μπορεί να εμποδίσει η τουλάχιστον να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου.

Θεραπεία

Οι θεραπείες είναι τοπικές και συστηματικές. Ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι τα τοπικά κορτικοστεροειδή, η μινοξιδίλη, η ανθραλίνη, η τοπική ανοσοθεραπεία, η φωτοχημειοθεραπεία. Σε ό,τι αφορά στις συστηματικές θεραπείες, χρησιμοποιούνται ουσίες όπως η φιναστερίδη, η δουταστερίδη, τα κορτικοστεροειδή, η κοκλοσπορίνη Α, η μεθοτρεξάτη καθώς και οι νεότεροι βιολογικοί παράγοντες. Και φυσικά πολλές φορές τη λύση δίνει η εμφύτεση μαλλιών που οι συνεχώς βελτιούμενες τεχνικές, παρέχουν σταδιακά όλο και καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Οι θεραπείες αναφέρονται ενδεικτικά καθώς τα είδη των αλωπεκιών είναι τόσα πολλά, που η κάθε οντότητα απαιτεί διαφορετική προσέγγιση. Σήμερα αντιμετωπίζουμε τα νοσήματα αυτά με αρκετά όπλα, ενώ μεγάλο κομμάτι της ιατρικής έρευνας έχει αφοσιωθεί στα μαλλιά. Περιμένουμε τα νεότερα.

Cover Photo: Mike Chalmers

Είμαι η Φωτεινή Μπαγεώργου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα και με συμμετοχές σε πολλές μελέτες νέων εφαρμογών και πρωτοκόλλων και με αγάπη βαθειά για το επάγγελμά μου, θα παρέχω στο PINTOLIFE τις ιατρικές συμβουλές μου και θα πορευτώ χέρι-χέρι με όσους χρειάζονται την καθοδήγησή μου!

Proud Editor
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status