Ακμή: Τι είναι, τύποι της νόσου, συμπτώματα και θεραπεία

 • Diversity  • Ακμή: Τι είναι, τύποι της νόσου, συμπτώματα και θεραπεία
acne

Ακμή: Τι είναι, τύποι της νόσου, συμπτώματα και θεραπεία

Τι είναι η ακμή

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες ηλικίες αλλά κυρίως στην εφηβεία. Καταλαμβάνει το πρόσωπο, το στήθος και τη ράχη, δηλαδή περιοχές που είναι πλούσιες σε τριχοσμηγματογόνους αδένες. Έχει εξάρσεις και υφέσεις.

Πώς και πότε ξεκινάει

Αναλόγως με την ηλικία εμφάνισης διακρίνεται σε νεογνική (πρώτος μήνας της ζωής), βρεφική (μεταξύ 1ου -16ο μήνα), παιδική (1-7 ετών), προεφηβική (πριν την έναρξη της εφηβείας), εφηβική και ενήλικο ακμή (επίμονη ή όψιμη).

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Οι κλινικές βλάβες της ακμής περιλαμβάνουν φλεγμονώδεις και μη φλεγμονώδεις βλάβες. Αυτές είναι οι φαγέσωρες, τα γνωστά σε όλους μας «μαυράκια», οι βλατίδες τα γνωστά μας «σπυράκια», κηλίδες , φλυκταινίδια, οζίδια, κύστεις και ουλές κατά την αποδρομή.

Τύποι της νόσου

Αναλόγως με το είδος των βλαβών διακρίνεται σε φαγεσωρική, βλατιδοφλυκταινώδη, κυστικη και οζώδη. Αναλόγως με τη βαρύτητα κατατάσσεται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η ακμή οφείλεται σε τέσσερεις βασικούς παράγοντες, την υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων, την υπερκερατινοποίηση του τριχικού θυλάκου, το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής, τη φλεγμονή καθώς και ορμονικοί παράγοντες. Γι’αυτό και η θεραπεία στόχο έχει να αντιμετωπίσει όσους περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες.

Θεραπεία

Υπάρχουν τοπικές και συστηματικές θεραπείες. Στις τοπικές θεραπείες συγκαταλέγονται τα τοπικα αντιβιοτικά, τα ρετινοειδή, το αζελαϊκό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζολίου και άλλα. Οι συστηματικές θεραπείες περιλαμβάνουν τα αντιβιοτικά, τα συστηματικά ρετινοειδή, ορμονική θεραπεία καθώς και νεότερα φάρμακα που δοκιμάζονται με θεαματικά αποτελέσματα.

Πέραν όμως από τη φαρμακευτική αγωγή η διαχείριση της ακμής από έναν έμπειρο δερματολόγο περιλαμβάνει ένα πλήθος θεραπειών στο ιατρείο, ώστε να επιταχύνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά και να δώσει λύσεις σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν τις κάποιες από τις διαθέσιμες αγωγές.

Το σημαντικό είναι ότι η ακμή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Δεν πρόκειται για νόσο που βλάπτει την υγεία μας, αλλά στο πέρασμα της αφήνει ουλές που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν. Και εφόσον σήμερα υπάρχουν τόσες διαθέσιμες θεραπείες θα πρέπει να επισκεφτούμε το δερματολόγο μας και μαζί να συνεργαστούμε για να αποχαιρετίσουμε την ακμή μας για πάντα.

Cover Photo by Photo by Chermiti Mohamed on Unsplash

Είμαι η Φωτεινή Μπαγεώργου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα και με συμμετοχές σε πολλές μελέτες νέων εφαρμογών και πρωτοκόλλων και με αγάπη βαθειά για το επάγγελμά μου, θα παρέχω στο PINTOLIFE τις ιατρικές συμβουλές μου και θα πορευτώ χέρι-χέρι με όσους χρειάζονται την καθοδήγησή μου!

Proud Editor
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status