Η Adut Akesh είναι το παράδειγμα προς μίμηση που μας χάρισε ο οίκος Valentino

 • Diversity  • Η Adut Akesh είναι το παράδειγμα προς μίμηση που μας χάρισε ο οίκος Valentino
adut akesh

Η Adut Akesh είναι το παράδειγμα προς μίμηση που μας χάρισε ο οίκος Valentino

Αναρωτιέστε εάν μπορεί ένα νεαρό κορίτσι που έχει μεγαλώσει σε εμπόλεμη κατάσταση Σουδάν να κερδίσει τον τίτλο “Model Of The Year ”. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ναι.

Αυτό κατάφερε η Αdut Akesh, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο, αφού επιλέχθηκε ως μούσα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Valentino, Pierpaolo Piccioli. Η Adut Akesh και ο οίκος Valentino, επικοινωνούν σε όλη την υφήλιο την ιδέα ότι στην πολυτέλεια της ποικιλομορφίας δεν έχουν θέση οι κοινωνικοί αποκλεισμοί.

Το ταξίδι της 20χρονης καλλονής ξεκίνησε στο Νότιο Σουδάν εν μέσω εμπόλεμης κατάστασης, απ’ όπου εξορίστηκε με την οικογένειά της σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κένυα και έπειτα στην Αυστραλία.

Ο πρώτος καιρός της προσαρμογής ήταν αρκετά δύσκολος για εκείνη, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις της είχε πάντα χαμηλή αυτοεκτίμηση όταν μεγάλωνε. “Όταν άρχισα να ζω στον δυτικό κόσμο, όλοι ήταν διαφορετικοί από μένα. Κανένας δεν με δέχτηκε λόγω της καταγωγής μου και όταν μπήκα στο χώρο της μόδας, αναρωτήθηκα ποιος θα ήθελε να συνεργαστεί με αυτό το μικρό κορίτσι από το Νότιο Σουδάν”.

Όταν άρχισα να ζω στον δυτικό κόσμο, όλοι ήταν διαφορετικοί από μένα. Κανένας δεν με δέχτηκε λόγω της καταγωγής μου και όταν μπήκα στο χώρο της μόδας, αναρωτήθηκα ποιος θα ήθελε να συνεργαστεί με αυτό το μικρό κορίτσι από το Νότιο Σουδάν.

Η πρώτη της συνάντηση με τον Pierpaolo Piccioli ήταν στο Place Vendome, τον Σεπτέμβρη του 2017, όταν η Αdut Akesh έχοντας ολοκληρώσει την συνεργασία της με τον οίκο Yves Saint Lauren, τον επισκέφθηκε για ένα casting. Η χημεία που είχαν αυτές οι δύο προσωπικότητες ήταν εμφανής από την αρχή.

Όπως η Αdut Akesh χαρακτηριστικά αναφέρει “Μιλήσαμε για το παρελθόν μου και ήταν τόσο καλός. Δεν είχα ιδέα ότι ήταν ο σχεδιαστής“. Ενώ ο Piccioli ισχυρίστηκε ότι ένιωσε απ’ την αρχή ότι η Adut ενσαρκώνει το είδος ομορφιάς που του αρέσει. Η σχέση τους εξελίχθηκε περισσότερο σε μία δυνατή φιλία παρά σε μία επαγγελματική συνεργασία.

Το να εκπροσωπείται μια ιταλική εταιρεία από την αφρικανική ομορφιά έρχεται σε αντίθεση με όλη την ξενοφοβία και τις φυλετικές διακρίσεις στην Ιταλία.

Ο Pierpaolo Piccioli επέλεξε μία συμβολική μέρα να παρουσιάσει την Adut Akesh, ως μούσα του οίκου Valentino.

Στις 4 Μαρτίου 2018, την ημέρα που η Ιταλία επέλεξε τον δρόμο του λαϊκισμού, αναθέτοντας στο δεξιό κόμμα του Matteo Salvini την κυβέρνηση, ο Piccioli παρουσίαζε την κολεξιόν του για το Φθινόπωρο/ Χειμώνας 2018 στο Παρίσι. Το show άνοιξε με την Adut και έκλεισε με το μοντέλο από τη Γαλλία, Assa Baradji. Δύο κορίτσια με καταγωγή από την Αφρική έγιναν οι απόλυτες πρωταγωνίστριες του ιταλικού οίκου.

Αυτή ήταν εν μέρει μία απάντησή του οίκου Valentino στη ρατσιστική ρητορική που τροφοδότησε την άνοδο του Σαλβίνι. “Το να εκπροσωπείται μια ιταλική εταιρεία από την αφρικανική ομορφιά έρχεται σε αντίθεση με όλη την ξενοφοβία και τις φυλετικές διακρίσεις στην Ιταλία”, είπε ο Piccioli τότε.

Σκοπός του Pierpaolo Piccioli ήταν να φέρει τον εκσυγχρονισμό στην υψηλή ραπτική, όχι μέσω των ρούχων αλλά μέσω των ανθρώπων που τα φορούν, καθώς υποστηρίζει ότι οι εικόνες είναι πιο ισχυρές από τις λέξεις.

Έκτοτε, η Αdut Akesh έγινε η μούσα του οίκου Valentino και η καριέρα της εκτοξεύτηκε.

Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους οίκους παγκοσμίως όπως Prada, Lanvin, Kenzo, Givenchy, Loewe, Miu Miu, Bottega Veneta, Simone Rocha, Burberry. Έχει εμφανιστεί σε πολλά εξώφυλλα περιοδικών όπως η Vogue και το 2019 κατέκτησε τον τίτλο “Model Of The Year ”.

Επίσης, ούσα ένα σύμβολο κατά των κοινωνικών διακρίσεων ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Η 20χρονη καλλονή υποστηρίζει ότι έμαθε από πολύ μικρή ότι η δύναμή της είναι ακριβώς ο ίδιος της ο εαυτός, αυτό που πραγματικά είναι.

Η ίδια αναφέρει ότι: “Ο Pierpaolo με βάζει ρούχα όπου μπορώ να είμαι ο εαυτός μου. Μου αρέσει”.

Ωστόσο, ως μία από τις πιο γνωστές γυναίκες αφρικανικής καταγωγής στη μόδα αυτή τη στιγμή, γνωρίζει πολύ καλά ότι η παρουσία της αντιπροσωπεύει κάποιες υψηλότερες αξίες που εκτείνονται πέρα από το catwalk.

Η καριέρα της είναι μία υποδειγματική στάση ζωής απέναντι στην υπεράσπιση των ηθικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μακριά από κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού.


Η Κερασία είναι Φιλόλογος με Master στις Δημόσιες Διεθνείς Σχέσεις και σπουδές στο Digital Marketing. Ανήκει στην ομάδα του PINTOLIFE γιατί πιστεύει πως η απόλυτη εσωτερική και εξωτερική ομορφιά βρίσκεται στην ποικιλομορφία!

Proud Editor
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status