8 δυσκολίες της Λεύκης το καλοκαίρι

 • Diversity  • 8 δυσκολίες της Λεύκης το καλοκαίρι
mary kalymnou vitiligo 3

8 δυσκολίες της Λεύκης το καλοκαίρι

Έχω λεύκη τα τελευταία 13 χρόνια και ζω αρμονικά μαζί της μόλις τον τελευταίο χρόνο.

Όλα αυτά τα χρόνια έχω βιώσει πολλές φορές τις δυσκολίες του καλοκαιριού και έχω αισθανθεί άπειρες φορές πως το καλοκαίρι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μου. Έχω μεγαλώσει σε μία χώρα με άπλετο ήλιο, μία χώρα με απίθανα καλοκαίρια, φανταστικές θάλασσες και ονειρεμένες παραλίες.

Ωστόσο το καλοκαίρι στη Μετά-Λεύκη εποχή έπαψε να είναι ξέγνοιαστο για μένα. Όλοι όσοι ζούνε με λεύκη ξέρουν καλά τι θα πει αυτό: πιο έντονα σημάδια – άρα και πιο ευδιάκριτη λεύκη. Κάτι που προσωπικά μου στέρησε πολλές ωραίες στιγμές όλα αυτά τα χρόνια.

Όλες αυτές οι δυσκολίες του καλοκαιριού με επηρέασαν πολύ. Ζώντας πλέον απολύτως αρμονικά με τη λεύκη, έχοντας αποδεχτεί τη διαφορετικότητά μου και προωθώντας την όπως μπορώ, αποφάσισα να γράψω για τις οκτώ πιο συνηθισμένες δυσκολίες:

Ο ΗΛΙΟΣ

Η λεύκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος σε διάφορα σημεία. Οι λευκές αυτές κοιλίδες είναι περιοχές χωρίς μελανίνη, κάτι που σημαίνει πως είναι επιρρεπείς σε εγκαύματα. Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στις περιοχές χωρίς μελανίνη, γι’ αυτό και η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη κυρίως το καλοκαίρι – αλλά και όλο το χρόνο.

Η ηλιοθεραπεία απαγορεύεται καθώς θέτει κινδύνους για την υγεία του δέρματος και προσωπικά έχω σταματήσει αυτό το “σπορ” εδώ και πολλά καλοκαίρια. Απολαμβάνω όμως τον ήλιο σε πιο ήπιες ώρες και με επανάληψη χρήσης αντηλιακού κάθε μία ώρα περίπου.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Ο ήλιος μεταξύ 11:00 και 15:00 είναι ιδιαίτερα επιθετικός, κάτι που σημαίνει πως η σκιά είναι απαραίτητη για όσους έχουν λεύκη. Ας μην ξεχνάμε, πως οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται και στην άμμο και στο νερό, οπότε δεν αρκεί να είσαι κάτω από την ομπρέλα για να προστατευτείς. Η φυσική σκιά είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερη.

Η δική μου καλοκαιρινή ρουτίνα, περιλαμβάνει μπάνιο στη θάλασσα νωρίς το πρωί, παύση μεταξύ 12:00 και 17:00 και επιστροφή στην παραλία μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο κερδίζω διπλά: και προστατεύω τη λεύκη μου και απολαμβάνω την παραλία με περισσότερη ησυχία. ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ αναλυτικά πως αντιμετωπίζω τη λεύκη μου.

Άλλωστε ξέρεις πόσο απίθανη είναι η θάλασσα στις 8 το πρωί; 

ΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Ναι φυσικά και συμβαίνει, διότι οι λευκές κοιλίδες είναι περιοχές απροστάτευτες από τις ακτίνες του ήλιου. Λίγα μόλις λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό μπορεί να αποβούν μοιραία για την υγεία του δέρματος και να προκαλέσουν εγκαύματα. Το έχω πάθει στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια ενός φανταστικού Road Trip μην έχοντας βάλει αντηλιακό για 30 λεπτά – και εκεί οι ακτίνες του ήλιου είναι ακόμη πιο επιθετικές. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει συνεχή ενυδάτωση. Για πιο σοβαρά περιστατικά, η συμβουλή του δερματολόγου είναι απαραίτητη.

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΛΥΨΗΣ

Έχω περάσει από αυτή τη διαδικασία, έχω δοκιμάσει πολλά καλυπτικά προϊόντα, έχω βάλει τον εαυτό μου σε φάση “camouflage”. Μέχρι και πριν κάποιους μήνες κάλυπτα τη λεύκη μου και πίστεψέ μου το καλοκαίρι ήταν πάντα η χειρότερη περίοδος για μένα – και για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και γιατί έπρεπε να διαχειριστώ και τη σωστή εφαρμογή όλων αυτών των προϊόντων μέσα στη ζέστη.

Έχω σταματήσει πλέον να καλύπτω τα σημάδια μου και νιώθω πιο όμορφη από ποτέ! Έχω επιλέξει ωστόσο προϊόντα για το πρόσωπο, όπως για παράδειγμα μία καλή αντηλιακή με χρώμα, ώστε να προστατεύω το δέρμα μου και να έχω και ένα ωραίο αποτέλεσμα στην επιδερμίδα μου. 

Το μοναδικό καλυπτικό προϊόν που απόλαυσα περισσότερο από όλα, ήταν η Λάσπη της Νεκράς Θάλασσας! Θεραπεύεται η λεύκη στη Νεκρά Θάλασσα; Διάβασε αναλυτικά για την εμπειρία μου!

ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΡΟΥΧΑ

Εάν έχεις μπει κι εσύ στη διαδικασία να καλύψεις τη λεύκη, ξέρεις πως τα λευκά ρούχα είναι απαγορευτικά. Προσωπικά ξανα-αγάπησα το λευκό φέτος το καλοκαίρι, όταν και σταμάτησα να καλύπτω τα σημάδια μου. Έχω φορέσει τα περισσότερα λευκά ρούχα της ζωής μου. Απελευθερώθηκα από την έγνοια να μη λερώσω το λευκό μαγιό, να μην κάνω σημάδια στο λευκό παντελόνι και όλα αυτά τα ανούσια. Τα λευκά ρούχα είναι πλέον η σημαία μου.

Η ΔΙΧΡΩΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Πώς αντιμετωπίζεται η διχρωμία; Με περηφάνια και αγάπη. Η διχρωμία είναι μία φάση διαφορετικότητας και έτσι την αντιμετωπίζω πια εγώ. Σταμάτησα να νιώθω περίεργα, σταμάτησα να φοβάμαι να περπατήσω μέχρι την ακτή επειδή πίστευα πως όλοι κοιτάζουν τα σημάδια μου, σταμάτησα να νιώθω πως έχω πια σημάδια.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απελευθέρωση από το να δεχτείς τον εαυτό σου ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ.

Η λεύκη περνάει όταν ξεκινάς να την αγαπάς. Δεν υπάρχει δυστυχώς ενδιάμεση κατάσταση – ή είστε εχθροί ή αγαπημένοι φίλοι. Εγώ επέλεξα πλέον το δεύτερο και ήταν απολύτως λυτρωτικό!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΕ ΣΤΟ INSTAGRAM – εκεί όπου ανεβάζω συχνά υλικό για τη λεύκη και εκεί όπου μοιράζομαι όλο αυτό το ενδιαφέρον ταξίδι μου σε καθημερινή βάση – και φυσικά στην παραλία! Θα βρεις επίσης και το VITILIGO HIGHLIGHT με περισσότερες πληροφορίες. 

ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ Ή ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ

Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει. Αντιμετωπίζω τα σχόλια και τα βλέμματα με χιουμοριστική και ανάλαφρη διάθεση. Δε θυμώνω, ούτε νιώθω άσχημα. Αυτό που δεν έχεις, πιστεύεις πως δε θα σου τύχει ποτέ – οπότε προτιμώ να μπω στη διαδικασία να εξηγήσω, να συμβουλεύσω, να μιλήσω για τη λεύκη, να ενημερώσω αυτούς που δε γνωρίζουν. Η επιθετική διάθεση δε βοηθά καμία πλευρά και κυρίως εμάς που ζούμε με αυτό. 

Πολλοί νομίζουν πως η λεύκη είναι μεταδοτική και γενικότερα πιστεύουν σε διάφορους μύθους γύρω από αυτήν. Εδώ θα βρεις τους 5 ΜΥΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ και όλες τις αλήθειες που την συνοδεύουν! 
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ

Η μέρα που σταμάτησα να καλύπτω τη λεύκη μου ήταν και η μέρα που σταμάτησα να την βλέπω. Αποφάσισα να αντιμετωπίζω αυτό που συμβαίνει σαν κάτι φυσιολογικό, σαν κάτι που μπήκε στη ζωή μου για κάποιο λόγο, σαν ένα δώρο διαφορετικότητας. Πέρασα διάφορες φάσεις μέχρι να αποδεχτώ τη θετική πλευρά της κατάστασης αυτής, αλλά η ψυχολογία μου πια είναι θετική και μόνο θετική. ]

ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Είμαι η Μαίρη και είμαι η εμπνεύστρια και δημιουργός του PINTOLIFE. Ζώντας η ίδια με λεύκη τα τελευταία 13 χρόνια, γνωρίζω τις δυσκολίες και τις ευτυχίες της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης και έχω αφοσιωθεί πλέον στην ανάδειξή τους. Ταξιδεύω σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2006 ως VIP Αεροσυνοδός και Travel Blogger και στόχος μου είναι να εμπνέω και να υποστηρίζω καθημερινά όσους ονειρεύονται μία επιτυχημένη καριέρα και μία ισορροπημένη ζωή, απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα.

Founder
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status