5 Μύθοι για τη Λεύκη

 • Diversity  • 5 Μύθοι για τη Λεύκη
mary kalymnou vitiligo 8

5 Μύθοι για τη Λεύκη

Η Λεύκη είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της ζωής μου.

Πρόκειται για μία νόσο για την οποία πολλοί μιλούν σαν κάτι το εξαιρετικά ιδαίτερο. Και η αλήθεια είναι πως είναι ιδιαίτερη, όπως ιδιαίτεροι είμαστε και όλοι εμείς που ζούμε με αυτή. 

Εάν βρίσκεσαι εδώ, επειδή είσαι κι εσύ μέρος του 1% των ανθρώπων παγκοσμίως, που ζουν με λεύκη, καλωσόρισες στην ομάδα και είμαι σίγουρη πως όλα τα παρακάτω θα σου φανούν πολύ γνώριμα. Εάν από την άλλη, δεν έχεις λεύκη, αλλά ενδιαφέρεσαι να μάθεις τις αλήθειες πίσω από το αυτοάνοσο αυτό νόσημα, πιστεύω πως θα πάρεις κι εσύ πολλές απαντήσεις.

Η αλήθεια είναι πως επειδή ακριβώς δεν υπάρχει συντονισμένη ενημέρωση αλλά και καθολική αποδοχή της λεύκης – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες – πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για αυτήν. Κυκλοφορούν πολλοί μύθοι, οι οποίοι δυσκολεύουν και όλους εμάς, που ζούμε με λεύκη.

Ήρθε η στιγμή να ξεκινήσουμε να μιλάμε ανοιχτά γι’ αυτό και να απαντήσουμε στους μύθους με αλήθειες!

ΜΥΘΟΣ 1: Η Λεύκη είναι μεταδοτική

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όχι, η λεύκη δεν είναι μεταδοτικη και αυτός είναι ο μεγαλύτερος μύθος, που θα διαβάσεις. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, που σε καμία περίπτωση δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δυστυχώς, αυτή η πεποίθηση δυσκολεύει πολύ τους ανθρώπους, που ζούμε με αυτό, καθώς κάνει τη λεύκη να μοιάζει σαν κάτι “επικίνδυνο”.

Έχω ακούσει ιστορίες σε ταμεία τράπεζας, που φοβούνται να ακουμπήσουν χέρια με λεύκη ή ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν χειραψεία. Ειλικρινά, θα πρέπει να σταματήσει πλέον αυτό και ο μόνος τρόπος να γίνει, είναι μεταδίδοντας και εμείς οι άνθρωποι με λεύκη και όλοι οι υπόλοιποι χωρίς λεύκη την αλήθεια πίσω από αυτόν τον άδικο μύθο.

ΜΥΘΟΣ 2: Η Λεύκη εξαφανίζεται από μὀνη της

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τίποτα δε γιατρεύεται από μόνο του, εάν εμείς δεν ασχοληθούμε με αυτό – όποια προσέγγιση κι αν επιλέξουμε. Η θεραπεία της λεύκης είναι μία πολύπλοκη διαδικασία και ξεκινά από την αποδοχή. Από εκεί και πέρα, κάποιοι επιλέγουν την ιατρική φροντίδα, με στεροειδή ή άλλες θεραπείες, ενώ κάποιοι άλλοι -μέσα σε αυτούς και εγώ- επιλέγουν μία πιο ολιστική αντιμετώπιση.

Η λεύκη προχωρά όσο δεν την φροντίζεις. Θέλει προσοχή και έγνοια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την παραμελείς. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, που ενεργοποιεί τον οργανισμό μας να επιτεθεί στα ίδια του τα υγιή κύτταρα. Είναι αναγκαίο λοιπόν να αντιμετωπιστεί με εξαιρετική φροντίδα ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ. 

ΜΥΘΟΣ 3: Η Λεύκη δε θεραπεύεται

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η λεύκη θεραπεύεται, ωστόσο αυτό δε βασίζεται σε μόνιμη θεραπεία, αλλά σε μεμονωμένα περιστατικά. Η λεύκη αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους είτε με εξελιγμένες τεχνολογίες, όπως η Φωτοθεραπεία είτε με ολιστική προσέγισση, η οποία περιλαμβάνει μία απόλυτα ισορροπημένη διατροφή αλλά και απαραιτήτως τη διαχείριση άγχους με ποικίλους τρόπους. Ο επαναχρωματισμός των λευκών περιοχών στο δέρμα απαιτεί πολύ χρόνο και άπειρη υπομονή. Δε συμβαίνει μέσα σε μία νύχτα.

Οι άνθρωποι με λεύκη καταφεύγουν πολλές φορές σε διάφορες λύσεις, προκειμένουν να θεραπευτούν. Επισκέφτηκα κάποια στιγμή τη Νεκρά Θάλασσα και βίωσα από κοντά τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού αλλά και της θαυματουργής λάσπης. Ακόμη και αυτή η προσέγγιση ωστόσο, απαιτεί συνέπεια και υπομονή. Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία της λεύκης ξεκινά ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ. 

ΜΥΘΟΣ 4: Η Λεύκη συνδέεται με άλλες δερματικές παθήσεις, όπως με τον καρκίνο του δέρματος

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η λεύκη είναι μία απολύτως ανεξάρτητη κατάσταση και δε συνδέεται ούτε με καρκίνο, ούτε με αλμπινισμό. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο μπορεί να έχει κληρονομικές ρίζες, μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί έπειτα από μία περίοδο έντονου άγχους.  Δε συνδέεται με άλλες δερματικές αλλοιώσεις, καθώς ξεκινά από τελείως διαφορετικές αιτίες.

Η λεύκη συνδέεται πολλές φορές με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, την κοιλιοκάκη ή το σακχαρώδη διαβήτη και όλα τους ξεκινούν από τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΕΓΩ ΤΗ ΛΕΥΚΗ.

ΜΥΘΟΣ 5: Η Λεύκη προκαλείται από τον ήλιο

ΑΛΗΘΕΙΑ: Λόγω της διαφοράς στο χρώμα του δέρματος στα σημεία που υπάρχει η λεύκη, πολλοί νομίζουν πως αυτό ίσως έχει προκληθεί από εγκαύματα από τον ήλιο. Ότι δηλαδή η έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει προκαλέσει τον αποχρωματισμό. Η αλήθεια είναι πως η λεύκη δεν προκαλείται από έξω προς τα μέσα, αλλά το αντίθετο. Ξεκινά από το ανοσοποιητικό σύστημα και από την αδυναμία του να αναγνωρίσει τα δικά του κύτταρα ως υγιή. 

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις, που βασίζονται στο φαινόμενο Koebner, κατά τις οποίες υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης λεύκης έπειτα από τραύμα στο δέρμα, το οποίο ο ασθενής έχει τραυματίσει περαιτέρω ξύνοντάς το.

Οι άνθρωποι με λεύκη είμαστε άνθρωποι πολύ ιδαίτεροι, που για κάποιο λόγο πρέπει να ζήσουμε με αυτήν. Η εμμονή για θεραπείες και αποκατάσταση του δέρματος λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με τα αποτελέσματα, που θέλουμε να δούμε. Προσωπικά, μου πήρε χρόνια να την αποδεχτώ και δυσκολεύτηκα πολύ μέχρι να αποφασίσω πως μαζί θα ζούμε για πάντα. Δεν αγχώνομαι για τα νέα μου σημάδια, αγαπώ αυτό που ζω και το βοηθώ, όπως μπορώ. 

Η αποδοχή είναι το σημαντικότερο βήμα, για να ζούμε καλύτερα με ό,τι έχει ο καθένας μας.


Είμαι η Μαίρη και είμαι η εμπνεύστρια και δημιουργός του PINTOLIFE. Ζώντας η ίδια με λεύκη τα τελευταία 13 χρόνια, γνωρίζω τις δυσκολίες και τις ευτυχίες της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης και έχω αφοσιωθεί πλέον στην ανάδειξή τους. Ταξιδεύω σε ολόκληρο τον κόσμο από το 2006 ως VIP Αεροσυνοδός και Travel Blogger και στόχος μου είναι να εμπνέω και να υποστηρίζω καθημερινά όσους ονειρεύονται μία επιτυχημένη καριέρα και μία ισορροπημένη ζωή, απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα.

Founder
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status