5 λόγοι για να αποδεχτείς τη διαφορετικότητα

 • PintoLife  • Inspiration  • 5 λόγοι για να αποδεχτείς τη διαφορετικότητα
diversity 1

5 λόγοι για να αποδεχτείς τη διαφορετικότητα

Είναι απόλυτα φυσιολογικό πολλές φορές στη ζωή μας, να ευχόμαστε όλοι οι άνθρωποι να ήταν ίδιοι με εμάς. Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεσαι, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και μάλιστα τα προβλήματα εμφανίζονται όταν εντοπίζουμε συνεχώς λάθη στους γύρω μας, γκρινιάζουμε ή προσπαθούμε να τους πιέσουμε να αλλάξουν, αντί να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητά τους. 

Παρακάτω παρουσιάζονται 5 βασικοί λόγοι για να αποδεχτείς τη διαφορετικότητά σου:

Γίνεσαι δημιουργικός – παραγωγικός 

Η συναναστροφή σου με ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο και εμπειρίες ζωής μπορεί να σου δημιουργήσει ιδέες ή προοπτικές τις οποίες δεν είχες καν ποτέ σκεφτεί. 

Αλλάζεις οπτική

Όταν έρχεσαι σε επαφή με τις εμπειρίες ζωής ενός ανθρώπου, κατανοείς καλύτερα τη συμπεριφορά του, τις αξίες του, τις προτεραιότητες του και σου δίνεται ένα κίνητρο να αλλάξεις νοοτροπία και να εκτιμήσεις τη δική σου ζωή. 

Γίνεσαι Πολίτης του Κόσμου

Αναπτύσσεις δεξιότητες, όπως να επικοινωνείς και να αλληλεπιδράς με ανθρώπους, πολιτισμούς, παραδόσεις και πρακτικές που δεν μοιάζουν με τη δική σου. Αυτό σημαίνει ότι, όχι μόνο θα βελτιώσεις την κοινωνική σου ανάπτυξη, αλλά θα αυξήσεις επίσης την κατανόησή σου για τον κόσμο, θα αποκτήσεις ουσιαστικά μια πιο κοσμική άποψη. 

Προωθείς την πολυμορφία

Η αυξανόμενη επαφή σου με άτομα διαφορετικά από εσένα, σε εξοικειώνει με τη πολυμορφία που υπάρχει γύρω σου. Έτσι μπορείς να αποδεχτείς και να μειώσεις τις παρανοήσεις και τις προκαταλήψεις που τροφοδοτούν τις διακρίσεις της κοινωνίας. 

Ζεις καλύτερα

Η διαφορετικότητα είναι πολύχρωμη! Τι θα συνέβαινε αν όλοι που σε περιβάλλουν ήταν ακριβώς σαν εσένα; Δεν υπάρχει διασκέδαση σε αυτό. Χρειάζεσαι νέες ιδέες, απόψεις και πρακτικές για να σε ενθαρρύνουν και να σε εμπνεύσουν, να σου δείξουν τον τρόπο που οι άλλοι τρώνε, γιορτάζουν και αγαπούν, ώστε να τον υιοθετήσεις και εσύ!

 

Μαζί, οι διαφορές μας κάνουν μια ισχυρή, όμορφη, παγκόσμια κοινότητα. Ακόμα και ενόψει της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων και της βίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε να διαδίδουμε  τη σημασία της διαφορετικότητας και να ανταποκριθούμε σε αυτήν με αγάπη και κατανόηση.  


Cover Photo by Jeffery Erhunse on Unsplash

Είμαι η Mίνα και εργάζομαι ως Κοινωνιολόγος καθώς και ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων επιμορφώνοντας ομάδες ενηλίκων στον τομέα των παιδαγωγικών. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα της Ειδικής Αγωγής από το University of Westminster «Specific Learning Difficulties – Dyslexia – Etiology and Symptoms» και του μεταπτυχιακού διπλώματος από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στον τομέα της «Εκπαίδευσης Ενηλίκων». Ανήκω στην ομάδα του PINTOLIFE, γιατί θεωρώ πως για επηρεάσουμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να δράσουμε εμείς!

Proud Editor
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status