3 λόγοι για να βάλεις τον εθελοντισμό στη ζωή σου

 • Diversity  • 3 λόγοι για να βάλεις τον εθελοντισμό στη ζωή σου
volunteer 1

3 λόγοι για να βάλεις τον εθελοντισμό στη ζωή σου

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, πηγάζει από μέσα μας.

Είναι η επιθυμία μας να παρέχουμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας κάνοντας κάποια πρόσωπα χαρούμενα! Σε μια εποχή σαν αυτή που ζούμε, η αξία του εθελοντισμού έρχεται να μας θυμίσει πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε, χωρίς να περιμένουμε κάποια ανταμοιβή. Η ανταμοιβή μας είναι το χαμόγελο του συνανθρώπου μας, στον οποίο παρέχουμε τη βοήθεια μας. Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη αγάπης. Ο εθελοντής προσφέρει με διάθεση. Η προσφορά γεμίζει τον άνθρωπο με αγάπη και σεβασμό για το συνάνθρωπο, το κοινωνικό σύνολο, τη διαφορετικότητα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «We are the world». Εμείς είμαστε αυτοί που καθορίζουν τον κόσμο αυτό. Στο χέρι μας λοιπόν είναι να τον κάνουμε καλύτερο!

3 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

#1. Γνωρίζεις τη διαφορετικότητα και ανακαλύπτεις τον εαυτό σου

Ο εθελοντισμός σε βοηθάει να διευρύνεις τους ορίζοντες σου, μαθαίνοντας νέα πράγματα για τη ζωή και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Έρχεσαι κοντά με άλλα άτομα. Γνωρίζεις νέους ανθρώπους διαφορετικούς από εσένα, μοναδικούς. Γίνεστε φίλοι, είσαι δίπλα τους όταν το χρειάζονται. Βλέποντας τη ζωή άλλων ανθρώπων στην προσπάθεια σου να τους σταθείς, αρχίζεις να σκέφτεσαι με εντελώς διαφορετικό τρόπο για πολλά πράγματα που προηγουμένως παραπονιόσουν και στεναχωριόσουν. Αναθεωρείς πολλά πράγματα στη ζωή σου, ταξινομείς αλλιώς τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που είχες, γίνεσαι καλύτερος.

Η προσφορά γεμίζει τον άνθρωπο με αγάπη και σεβασμό για το συνάνθρωπο, το κοινωνικό σύνολο, τη διαφορετικότητα.

#2. Οργανώνεις τη δουλειά σου και επιτυγχάνεις τους στόχους σου

Η ενασχόληση με τον εθελοντισμό σου δίνει την ευκαιρία να συνεργαστείς και να λειτουργήσεις αποτελεσματικά μαζί με άλλα άτομα προκειμένου να προσφέρεται σε κάποιους συνανθρώπους μας. Αυτό σε βοηθάει να πιστέψεις στον εαυτό σου, να αναγνωρίσεις τις δεξιότητες σου και να τις αξιοποιήσεις με τον καλύτερο και πιο παραγωγικό τρόπο. Σε βάζει σε μια διαδικασία να σκέφτεσαι και να γίνεις πιο οργανωτικός, καθώς αναλαμβάνεις κάποιους ρόλους και αυτό συμβάλει και στη δική σου ζωή – βάζοντας στόχους και δουλεύοντας μεθοδικά για να τους πετύχεις.

#3. Είναι μια εξαιρετική εμπειρία για τη μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία σου

Ο εθελοντισμός είναι μια από τις πιο σημαντικές «προϋπηρεσίες». Δεν είναι τυχαίο που πολλές εταιρείες για να σε προσλάβουν και θέσεις εργασίας, ζητούν να δουν εάν στο βιογραφικό σου αναφέρεται κάποια εθελοντική εργασία που έκανες στο παρελθόν. Αυτό τους δείχνει την διάθεση σου για ανιδιοτελή προσφορά, την ευαισθητοποίηση σου για διάφορα κοινωνικά θέματα. Ο εθελοντισμός σε φέρνει σε επαφή με άλλους ανθρώπους, βλέπεις πως είναι να συνυπάρχεις μαζί με άλλα άτομα και να συνεργάζεστε για κοινό σκοπό και με άλλα λόγια σε προϊδεάζει για τις συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντος.

Σε μια εποχή σαν αυτή που ζούμε, η αξία του εθελοντισμού έρχεται να μας θυμίσει πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε χωρίς να περιμένουμε κάποια ανταμοιβή.

Ο εθελοντισμός είναι μια ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη όμορφα συναισθήματα που θα θυμάσαι για πάντα!

**cover photo via Photo by Anna Earl on Unsplash

Eίμαι η Εύα, φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχω εργαστεί εθελοντικά με πολλά παιδιά και σε κάποιους οργανισμούς. Έχει γνωρίσει την διαφορετικότητα μέσα από τον εθελοντισμό και αυτό αποτελεί πλέον για μένα στάση ζωής. Ανήκω στην ομάδα του PINTOLIFE, γιατί θέλω να μεταφέρω τις αξίες του εθελοντισμού, μέσα από τις δικιές μου αληθινές εμπειρίες!

Proud Editor
Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status